MİN HAC ANA SAYFA

 

NİKAH

 

A. NİKAHIN KEYFİYETİ     B. SIDAK (MEHİR)

C. KASM VE NÜŞUZ (GECELEME HAKKI VE KADININ KOCASINA ASİ OLMASI)

D. HUL' (MAL KARŞILIĞINDA BOŞANMA)    E. TALAK (BOŞANMA)    F. İLA

G. ZIHAR    H. LİAN BAHSİ    I. İDDET    J. RADA' (SÜT EMME)    K. NAFAKA

 

NİKAH’IN KEYFİYETİ

Evlenmeye istekli olup mehir ve nafakayı bulan kişi'nin evlenmesi, nafaka ve mehri bulamayanın ise evlenmemesi müstehabtır. Evlenemeyen kimse, oruç tutarak nefsi arzularına mani olmalıdır.

 

Evlenmeye ihtiyaç duymayan ve mehir bulamayan kimsenin evlenmesi mekruhtur.

 

Mehri bulanın evlenmesi mekruh olmayıp vaktini ibadete ayırması daha iyidir. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, kişi kendini ibadete adamamışsa evlenmesi daha iyidir.

 

Şayet kişi gerekli mehri bulur da kendisinde yaşlılık, devamlı hasta olmak veya cinsel iktidarsızlık gibi bir engel varsa evlenmesi mekruhtur. Allah daha iyi bilir.

 

Eş olarak seçilen kadının dindar, bekar, soyunun temiz olması ve yakın akrabadan olmaması müstehabtır.

 

Kişi'nin evlenmek istediği kadın'a evlenme teklifi yapmadan önce izin vermezse bile ona bakması sünnettir. İhtiyaç duyması halinde tekrar tekrar bakabilir. Kadın'ın sadece yüzüne ve ellerinin iç ve dış kısmına bakabilir.

 

Baliğ olan kişi'nin hür, büyük ve yabancı kadın'ın avret yerlerine bakması haramdır. Eğer fitne korkusu varsa hür kadın'ın yüzüne ve ellerine bakması da haramdır. Keza en sahih kavle göre, fitne olmasa da yabancı kadın'ın yüzüne ve ellerine bakması haramdır.

 

Erkeğin mahremi olan kadın'ın diz ile göbek arasındaki bedenine bakması haramdır. Diz ile göbek arası hariç diğer yerlerine bakması ise helaldir. Zayıf kavle göre ise mahremi olan kadının sadece iş esnasında bedenin görünen (yüz, kafa, boyun, dirseklere kadar kollar ve topuklara kadar ayaklar) kısmına bakması caizdir. En sahih kavle göre, şehvet duymaksızın cariye'nin göbek ve diz kapağı arası hariç bedenin diğer kısımlarına, iştihın çekmediği küçük kız çocuğun cinsel organı hariç vücudunun diğer yerlerine bakmak caizdir.

 

Köle'nin hanım efendisine ve memsuh (penisi olmayan) erkeğin yabancı kadına bakmasının hükmü, erkeğin mahremine bakmasının hükmü gibidir. Buluğ çağına yaklaşmış kişi'nin hükmü ise, baliğ olanın hükmü gibidir. Göbek ile diz kapağı arası hariç, erkeğin erkeğe bakması helaldir. Henüz bıyığı çıkmamış çocuğa şehvetle bakmak haramdır. Ben diyorum ki esah görüşe ve imam'ın kesin beyanına göre, henüz bıyığı çıkmamış çocuğa şehvet duymaksızın bakmak da haramdır. Muhakkik alimlerce kabul edilen en sahih kavle göre, cariyeye bakmanın hükmü, hür kadın'a bakmanın hükmü gibidir. Allah daha iyi bilir. Kadının kadına bakmasının hükmü ise, erkeğin erkeğe bakmasının hükmü gibidir.

 

Zımmi kadın’ın nıüslüman kadın’a bakması haramdır. Fitne korkusu yoksa göbek ve diz kapağı arası hariç, kadın’ın yabancı bir erkeğe bakması caizdir. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, erkeğin kadına bakması haram olduğu gibi kadının da erkeğe bakması haramdır. Allah daha iyi bilir.

 

Kadın’ın; mahremi olan erkeğe bakmasının hükmü, erkeğin mahremi olan kadına bakmasının hükmü gibidir. Bakmak haram olunca, dokunmak da haram olur. Çünkü bakmaya nispetle, şehveti uyandırmada dokunmak daha etkilidir. Ancak neşter veya kupa vurmak veya tedavi için yabancı kadın’a bakmak veya dokunmak mubahtır. Ben diyorum ki; satış, şahitlik, farz olan ilmi öğretmek ve benzeri muameleler için ihtiyaç miktarınca erkeğin yabancı kadın’a bakması mubahtır. Allah daha iyi bilir.

 

Kişinin kendi karısının bedeninin her tarafına bakması kerahetle birlikte mubahtır.

 

Mübah:

Şatibi diyorki: Mübah: (tercihe bırakılıp) ne terki ne de işlenmesi istenmeyen şeydir. Mubah’ın terkinin matlup olmamasına şu hususlar delalet etmektedir.

 

1. Şâri' katında mubah, işlenmesi ve terkedilmesi arasında muhayyer kalman ve bundan dolayı da ne işlenmesi ne de terki durumunda bir övgü ya da yergi bulunmayan şeydir. Şer'an bunlar arasında eşitlik bulunduğuna ve mükellef işleme ya da terki arasında muhayyer kılındığına göre, onu terkeden kimsenin itâaatinden söz etmek mümkün olmayacaktır. Çünkü itaat ancak taleple birlikte düşünülebilir. Talep yoksa itaat da yoktur.

 

2. Mübâh, her birinin terkinin matlûp olmaması açısindan vâcib ve mendûbla aynıdır. Vâcible mendûbu terkeden kimsenin, onu terk sebebiyle şer'an itaatkâr sayılması mümkün değildir. Çünkü şâri' onların terkini istememiştir. Dolayısıyla aynı şekilde mübâhı terkeden kimse de şer'an itaat göstermiş olmaz.                                                                                   

 

(Mübah’ı yapan kişi, hiçbir kimse tarafından kötü görülemez, ayıplanamaz.)

 

 

 

1. Evlilikte Teklif

2. Nikahın Rükünleri

3. Nikah Akdini Yapmaya Yetkili Olan Kişi

4. Nikahta Veli Olmaya Mani Olan Haller

5. Küfuv (Evlenmede Tarafların Denk Olması)

6. Kısıtlılık Altında Olanın Nikahı

7. Evlenilmesi Haram Olan Kadınlar

8. Köleliğin Nikaha Engel Olması

9. Din Ayrılığı Olan Kadınlarla Evlenmek

10. Müşrikin Nikahı

11. Kafir Müslüman Olduktan Sonra Nikahında Bulunan Kadınlar

12. İslam'a Giren Kadının Nafakası

13. Evlenmede Muhayyerliği Sabit Kılan Ayıplar

14. İ'faf (Çocuğun Babasını Evlendirmesi)

15. Köle ve Cariyenin Evlenmesi