MİN HAC ANA SAYFA

 

NAMAZ

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. NAMAZIN KEYFİYETİ

1. Namazın Vacib Olmasının Şartları

2. Ezan Ve İkamet

3. Müezzinde Aranan Şartlar

4. Kıbleye Yönelmek

5. Namazın Rükün Ve Sünnetleri

6. Namazın Sahih Olmasının Şartları

7. İbadete Engel Olmayan Pislikler

1- Taşla temizlenen mahalde kalan pislik izi: Böyle bir pislik izi sahibine nispetle ibadete engel değildir. Şu halde bir kimse taşla temizlenmiş bir çocuğu sırtına alarak namaz kılarsa, en sahih kavle göre namazı batıl olur.

 

2- Sokak Çamuru: Necis olduğu kesin olarak bilinen ve çoğun­lukla sakınılması zor olan sokak çamuru ibadete engel değildir. Bu­nun hükmü zamana, elbiseye veya elbisede bulunduğu yere göre de­ğişir. Örneğin, pis çamur yaz mevsiminde ibadete engeldir. Omuz ve­ya kol kısmına isabet eden çamur da böyledir. Kış mevsiminde elbi­senin etek kısmına veya ayağa isabet eden çamur ibadete engel de­ğildir.

 

3- Az miktarda olan pire kan'ı ve sinek pisliği: En sahih kavle göre çok miktarda ve ter ile etrafa yayılan az kan ibadete manidir. Kan'ın azlığı veya çokluğu örf ile bilinir. Ben diyorum ki en sahih kavle ve muhakkik alimlere göre kan, mutlak surette (az olsun çok olsun namaza nisbetle kişinin kendi kanı) ibadete mani değildir. Allah daha iyi bilir.

 

Sivilce kanının hükmü de pire kanının hükmü gibidir. Zayıf kavle göre sıkmakla çıkan sivilce kanı ibadete manidir. Çıban ve yara kanı ile neşter ve kupa vurdurma hallerinde çıkan kanın hükmü, zayıf kavle göre sivilce kanının hükmü gibidir. En sahih kavle göre, sivilce kanma benzeyen kan devamlı akıyorsa bunun hükmü, istihaze kanının hükmü gibidir. Devamlı akmıyorsa başkasından sıçrayan yabancı kan hükmünde olup ibadete manidir. Zayıf kavle göre, başkasından sıçrayan az miktardaki kan ibadete mani değildir. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, çıban ve yara kanı ile neşter ve kupa vurdurma halinde çıkan kanın hükmü, sivilce kanının hükmü gibidir. En zahir kavle göre, başkasından sıçrayan az miktardaki kan ibadete mani değildir. Allah daha iyi bilir.

 

İrin ve cerahatin hükmü, kanın hükmü gibidir. Keza yaradan ve kabarcıktan akan su, kokusu olsun veya olmasın en zahir kavle göre hükmü, kanın hükmü gibidir. Ben diyorum ki mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, kokusu olmayan kabarcık suyu te­mizdir. Allah daha iyi bilir.

 

Bir kimse elbisesinde necaset olduğunu bilmeden namaz kılar­sa, İmamın son kavline göre sonra kaza etmesi vacibtir. Şayet elbi­sesinde necaset olduğunu bilir, fakat unutup yıkamadan namaz kılarsa, mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre sonra kaza etmesi vacibtir.

 

 

 

 

8. Namazı Bozan Şeyler

9. Namazda On Tarafa Sütre Koymak

 

 

 

C. SEHİV SECDESİ

 

D. TİLÂVET VE ŞÜKÜR SECDESİ

 

E. NAFİLE NAMAZLAR

 

F. CEMAATLE NAMAZ KILMAK

 

G. YOLCU NAMAZI

 

Ğ. CUMA NAMAZI

 

H. KORKU HALİNDE NAMAZ

 

I. GİYİLMESİ HARAM OLAN ŞEYLER

 

J. BAYRAM NAMAZI

 

K. HUSUF VE KÜSÛF NAMAZI

 

L. ISTISKA (YAĞMUR) NAMAZI

 

M. NAMAZI TERK ETMENİN HÜKMÜ