NEVEVİ MİN HAC / NAMAZ

 

CEMAATLE NAMAZ KILMAK

 

Cuma namazı dışında beş vakit namazı cemaatle kılmak müekked sünnettir. Zayıf kavle göre erkekler için farz-ı kifayedir. Buna göre, islam şiarının ortaya çıkması için bir köyde cemaatle namaz kılmak vacibtir. Şayet bir belde halkının tümü cemaatı terkederlerse, imam onlara karşı mücadele verir. Cemaatle namaz kılmak sünnettir kavline göre, cemaati terk edenlere karşı mücadele verilmez.

 

En sahih kavle göre cemaatle namaz kılmak erkekler için müekked sünnet olup kadınlar için müekked sünnet değildir. Ben diyorum ki; esah olan ve İmam'ın kesin görüşüne göre, cemaatle namaz kılmak farz-ı kifayedir. Zayıf kavle göre ise farz-ı ayndır. Allah daha iyi bilir.

 

Kadınların değil de erkeklerin namazı camide kılmaları faziletlidir. Cemaati çok olan camide namaz kılmak daha faziletlidir. Ancak cemaatı çok olan caminin imamı bid'atçı ise veya o camiye gitmekle yakın olan cami cemaatsiz kalırsa, cemaatı çok olan camiye gitmek faziletli olmaz.

 

İhram / iftitah (namaza giriş) tekbirini imamla birlikte almak daha faziletlidir. İmam'ın tekbirinin akabinde tahrim tekbiri ile uğraşmakla da bu fazilet hasıl olur. Zayıf kavle göre kıyamın bir kısmına yetişmekle bu fazilet hasıl olur. Başka bir zayıf kavle göre, bu fazilet rükû'un evveline yetişmekle hasıl olur. En sahih kavle göre, imam selâm vermeden cemaate yetişen kimse cemaatin faziletine yetişmiş sayılır.

 

İmam'ın eb'ad ve heyet denilen sünnetlere riayet ederek namaz'ı hafif kıldırması, rıza gösteren cemaate ise uzun kıldırması sünnettir.

 

Sonradan gelenlerin cemaate katılmaları için imamın namazı uzatması mekruhtur. Ancak rükûda veya son teşehhüdte iken gelenleri hissederse, en zahir kavle göre aşırı derecede beklemeden ve gelenler arasında bir ayırım yapmadan beklemesi mekruh olmaz. Ben diyorum ki; mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, imam'ın beklemesi müstehabdır. Allah daha iyi bilir. Sonradan gelenlerin cemaate yetişmeleri için imamın rükû ve son teşehhütte beklemesi müstehabtır.

 

Namazını tek başına kılmış olan kişinin, keza en sahih kavle göre cemaatle kılmış olsa bile, aynı namazı başka imamla ikinci defa kılması sünnettir, imam'm son kavline göre, ilk kıldığı namaz farz namaz yerine geçer. En sahih kavle göre, ikinci namazı kılarken farz namazı eda etmeye niyet etmelidir.

 

Cemaatı terk etme hususunda her hangi bir ruhsat bulunmamaktadır. Ancak cemaatle namaz kılmak sünnettir dediğimiz takdirde; yağmurun şiddetli olması veya geceleyin rüzgarın şiddetli esmesi gibi genel bir mazeret sebebiyle cemaat terk edilebilir. Keza en sahih kavle göre, yolda şiddetli çamurun bulunması da cemaati terk etmeyi mubah kılan genel bir mazerettir. Cemaate gitmeyi düşüren özel mazeretler ise şunlardır:

 

1- Ağır hastalık. 2- Şiddetli soğuk veya sıcaklık. 3- Kişinin aşırı derecede aç veya susuz olması. 4- Büyük veya küçük abdesti bozma ihtiyacı. 5- Can'a veya mal'a zarar verecek bir zalim'in zulmünden korkmak. 6-  Fakir bir kimsenin alacaklısının kendisini yakalamasından korkması. 7- Birkaç gün görünmediği takdirde kendisine verilecek ta'zir cezası gibi bir cezanın affedileceği ümidi. 8- Uygun bir elbise bulamamak. 9-  Mubah  olan bir yolculuğa  hazırlanan kişinin arkadaşlarından geri kalma korkusu. 10- Kokusu fena olan bir şeyi yemiş olmak. 11 Akrabası ölüm halinde bulunan kimse, bakıcısı olmayan hastanın bakıcısı ve hastanın kendisiyle teselli bulduğu kimse cemaati terk edebilir.

 

 

 

1. İmamın Nitelikleri

2. İmamlıkta Tercih Sebepleri

3. İmama Uymanın Şartları

4. Iktidanın Sahih Olmasının Şartları

5. İmama Uymanın Diğer Şartları

6. Iktidanın Sona Ermesi