MİN HAC ANA SAYFA

 

FERAİZ (MİRAS HESABI)

 

A. GENEL BİLGİLER

1. Kur'an-ı Kerim'de Açıklanan Hisseler

2. Hacb (Kısmen Veya Tamamen Mirastan Men Etmek)

3. Bir Veya Birden Fazla Çocuğun Durumu

Ölenin oğlu tek başına olursa terekenin tümünü alır. Keza bir­den fazla olan erkek çocuklar da terekenin tümünü alırlar. Kız çocu­ğu tek başına mirasçı olursa malın yarısını alır. Kızlar iki veya daha fazla iseler malın üçte ikisini alırlar. Birkaç kız çocuğu ile birkaç erkek çocuk bir arada olsalar mal onlarındır. Erkeğin hissesi iki kızın hissesi kadardır.

 

Oğlun çocukları, tek başına olduklarında ölenin öz çocuğu gibi hisse alırlar. İki ayrı sınıf mirasçı olurlarsa ve öz çocuklar erkek ise­ler, yeğenlerini mirastan men ederler. Ölenin erkek çocukları olmaz da öz kızı olursa, kız terikenin yarısını alır. Geriye kalan mal erkek çocuğun oğulları veya öz oğlun erkek ve kız çocukları alır. Oğlun ço­cukları bir kız veya birkaç kız ise, altıda bir alırlar.

 

Ölenin bir veya birden fazla kızları mirasçı olurlarsa bunlar üçte iki hisse alırlar. Geri kalan malı oğlun oğlu alır veya oğlun oğ­lu ile kızları alırlar.

 

Öz oğlun kızları tek başına olsalar mirastan bir şey alamazlar. Ancak kendilerinden aşağı derecede bir erkek olursa kızlar onunla birlikte asabe olurlar. Oğlun oğlunun oğlu, oğlun oğlu ile beraber olursa bunun hükmü öz oğlun oğlu ile birlikte olan oğlun oğlu gibi­dir. Keza sair derecede olanlar da aynıdır. Aşağı derecede olan erkek asabeler, kendi derecelerinde olanı asabe kılarlar. (Kız kardeş gibi). Aşağı derecede olan erkek çocuklar, malın üçte ikisinden bir şey ala­mayan yukarı derecedeki kızı asabe kılarlar.

 

 

 

 

4. Baba Anne ve Dedenin Durumu

5. Kız ve Erkek Çocukların Hükmü

6. Velayet (Azadlık) Yoluyla Asebe

7. Kardeşlerle Birlikte Olan Dedenin Durumu

8. Mirasçı Olmaya Mani Olan Haller

 

B. MESELELERİN HALLERİ VE AVİL (YÜKSELME)

 

C. HİSSELERİN TASHİHİ (HİSSELERİ KESİRSİZ HALE GETİRMEK)

 

D. MÜNASAHAT (TERİKE TAKSİM EDİLMEDEN MİRASÇILARDAN BAZILARININ ÖLMESİ)