MİN HAC ANA SAYFA

 

ORUÇ

 

A. RAMAZAN ORUCU

 

B. ORUCUN ŞARTLARI.

1. Orucu Tutan İle İlgili Şartlar

2. Orucun Vacib Olmasının Şartları

3. Fidye.

Bir kimse meşru bir sebeple ramazan orucunun bir kısmını ve­ya tümünü tutamadan geçirir ve henüz kaza etme imkanı bulamadan ölürse, geçirdiği günler için ne fidye verilir ne de onun adına ka­za edilir. Bu sebeple kendisi günaha girmiş olmaz. Şayet kaza etme imkanı bulduğu halde kaza etmeden ölürse, imam'ın son kavline göre velisi onun adına oruç tutamaz. Belki ölenin terekesinden tu­tamadığı her gün için bir müd (avuç) yemek verilir. Adak ve kefaret­lerin hükmü de böyledir. Ben diyorum ki; bu meselede imam Şa­fii'nin ilk kavli (velinin onun adına oruç tutması veya fidye verme­si) en zahir olan kavildir.

 

Tercih edilen kavle göre veli, ölünün akrabası olan herkese de­nir. Şayet yabancı biri Ölünün velisinden izin alarak ölü adına orucu kaza ederse caizdir. Fakat izin almadan oruç tutarsa bu caiz olmaz. Ölen kimsenin zimmetinde namaz veya itikaf varsa onun adına iti-kafa girilmez ve fidye verilmez. İtikaf konusunda bir görüş vardır. Yani velisi onun adına itikafa girebilir. Allah daha iyi bilir.

 

En zahir kavle göre, yaşlılık sebebiyle oruç tutamaya kişinin her gün için bir müd fidye vermesi vacibtir. Hamile veya emzikli olan kadın, oruç tutması halinde kendisine bir zararın isabet etme­sinden korkarsa orucunu açar. Sonra tutamadığı günleri fidye ver­meden kaza etmesi vacibtir. Şayet çocuğuna bir zararın geleceğin­den korkarak oruç tutmazsa, ezher kavle göre, orucunu günü gününe kaza eder ve her gün için fidye vermesi lazımdır.

 

En sahih kavle göre, helaka gidecek birini veya değerli bir hay­vanı ikaz etmek üzere orucunu açan kişinin hükmü, emzikli kadının hükmü gibidir (kaza ile birlikte fidye vermesi gerekir). Cinsel ilişki dışında kasten orucunu açan kimsenin fidye vermesi gerekmez.

 

Bir kimse imkanı olduğu halde tutamadığı günleri kaza etmez de ikinci bir ramazan ayı girerse, bu durumda kazaya ek olarak her bir gün için bir fidye vermesi lazımdır. En sahih kavle göre, senenin tekerrürü ile fidye de tekerrür eder. Bir kimse imkan bulduğu halde kazayı ikinci bir ramazan girinceye kadar geciktirir de ölürse, tere­kesinden her gün için iki müd fidye verilir. Bir müd geçirdiği gün, di­ğeri de kaza etmeyi geciktirdiği içindir.

 

Fidye, sadece fakir ve miskin denilen kimselere verilir. Birkaç müdü bir kişiye vermek caizdir fakat bir müdü bölüp iki kişiye ver­mek caiz değildir. Fidye, fitre için verilen buğday ve arpa gibi gıda maddelerinden verilir.

 

 

 

 

4. Oruç Kefareti

 

 

 

 

C. NAFİLE ORUÇLAR..

 

D. İTİKAF.