SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

FİTEN BAHSİ

<< 2187 >>

23- YE’CUC VE ME’CUC NE ZAMAN ÇIKACAKTIR

 

حدثنا سعيد بن عبد الرحمن المخزومي وأبو بكر بن نافع وغير واحد قالوا حدثنا سفيان بن عيينة عن الزهري عن عروة بن الزبير عن زينب بنت أبي سلمة عن حبيبة عن أم حبيبة عن زينب بنت جحش قالت استيقظ رسول الله صلى الله عليه وسلم من نوم محمرا وجهه وهو يقول لا إله إلا الله يرددها ثلاث مرات ويل للعرب من شر قد اقترب فتح اليوم من ردم يأجوج ومأجوج مثل هذه وعقد عشرا قالت زينب قلت يا رسول الله أفنهلك وفينا الصالحون قال نعم إذا كثر الخبث

 

Zeyneb binti Cahş (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir:

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir gün yüzü kızarmış olarak ve üç kere “la ilahe illallah” diyerek uykudan uyandı ve şöyle dedi: Yaklaşan bir bela yüzünden Arapların vay haline… Bu gün Yec’üc ve Mec’üc seddinden şu kadar delik açıldı buyurdu ve başparmağı ile şehâdet parmağı daire şeklinde bağladı. Zeyneb dedi ki: Ey Allah’ın Rasulü! Aramızda Salih kişiler olduğu halde helak olur muyuz? Dedim. Rasulullah (s.a.v.): “Evet çirkin haller çoğalırsa” buyurdular.

 

 

Diğer tahric: Buhari (3346, 3598, 7059, 7135); Müslim 2880 (1, 2); Nesai s-kübra (11249); İbni Mace (3953); Ahmed, Müsned (27413); İbn Hibban (327).

 

 

قال أبو عيسى هذا حديث حسن صحيح وقد جود سفيان هذا الحديث هكذا روى الحميدي وعلي بن المديني وغير واحد من الحفاظ عن سفيان بن عيينة نحو هذا وقال الحميدي قال سفيان بن عيينة حفظت من الزهري في هذا الحديث أربع نسوة زينب بنت أبي سلمة عن حبيبة وهما ربيبتا النبي صلى الله عليه وسلم عن أم حبيبة عن زينب بنت جحش زوجي النبي صلى الله عليه وسلم وهكذا روى معمر وغيره هذا الحديث عن الزهري ولم يذكروا فيه عن حبيبة وقد روى بعض أصحاب بن عيينة هذا الحديث عن بن عيينة ولم يذكروا فيه عن أم حبيبة

 

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Sufyân bu hadisin ceyyid=sağlam olduğunu söylemiştir.

 

Humeydî, Ali b. el Medînî ve hadis hafızlarından pek çok kimse Sufyân b. Uyeyne’den bu hadisin bir benzerini rivâyet etmişlerdir.

 

Humeydî diyor ki: Sufyân b. Uyeyne diyor ki: Zührî’den yapılan rivâyette bu hadisin senedinde dört kadını ezberledim; Zeyneb binti ebî Seleme ve Habibe ki Rasulullah (s.a.v.)’in besleyip büyüttüğü kimselerdir. Ümmü Habibe ve Zeyneb binti Cahş ise Peygamber (s.a.v.)’in hanımlarındandır.

 

Aynı şekilde Ma’mer ve başkaları bu hadisi Zührî’den rivâyet etmiş olup “Habibe’den” dememişlerdir.

 

İbn Uyeyne’nin bazı arkadaşları bu hadisi İbn Uyeyne’den rivâyet ederek “Ümmü Habibe’yi” zikretmemişlerdir.

 

BUHARİ HADİSLERİ VE İZAHLARI:

1372   1373 2325

 

MÜSLİM HADİSLERİ VE İZAH:

2880 2881