ANA SAYFA

 

MÎZAN:

 

1.Terazi, ölçü aleti. 

 

2. Kıyamet günü insanların günah ve sevabını tartan ve nasıl olduğu bilinmeyen terazi.

 

 

(el-Haris, ba’s) Enes bin Malik'ten rivayet edildiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet günü insanoğlu getirilir ve mizan’ın iki terazisi arasında durdurulur. Mizan’ın başında bir melek vardır. Eğer o kişinin mizanı (terazisi) ağır basarsa, melek bütün insanların işiteceği şekilde: "Filan oğlu filan mutluluğa erdi. Öyle bir mutluluk ki ondan sonra asla mutsuzluk yoktur" diye seslenir. Eğer mizanı hafif gelirse, melek bütün mahlukatın duyacağı şekilde: "Filan oğlu filan mutsuzluğa erdi. Öyle ki o mutsuzluktan sonra asla mutluluk yoktur" diye seslenir."

 

 

KURTUBİ TEFSİRİNDE:

 

Mizan'ın Ve Amellerin Tartılmasının Mahiyeti (A’raf 8-9)

 

Cehennem ile topluluk halinde başbaşa kalınca kafirler ne hale gelecekleri ve onlar için bir ölçü de olmayacaktır (Kehf 99-110)

 

Kıyamet günü bu terazi’de hardal tanesi eksiklik olmaz (Enbiya 47)

 

Tartısı ağır gelen ve Hafif gelen... (Mu’minun 102-103)

 

Bela ehine mizan yok (Zümer 10)

 

Göğe gelince, onu da yükseltti ve mızanı koydu. "Tartıda haksızlık etmeyin, tartıyı adaletle dosdoğru yapın ve tartıyı eksik yapmayın" diye emretti. (Rahman 1-13)

 

insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye Kitabı ve Mizanı indirdi. (Hadid 25-26)

 

İşte kimin tartıları ağır gelirse, Artık o hoşnut (kalacağı) bir yaşayıştadır. ... kimin de tartıları hafif gelirse, Artık onun anası (varacağı yer) Haviye'dir. .... (O), çok sıcak bir ateştir. (Karia 6-11)