MİN HAC ANA SAYFA

 

VASİYET

 

A. GENEL BİLGİLER

Kafir olsa bile hür ve mükellef kişinin, keza mezhep alimlerin -ce kabul edilen rivayete göre, serinlik nedeni ile kısıtlılık altında bu­lunan kişinin yapacağı vasiyet sahihtir. Delinin, baygının ve çocu­ğun vasiyette bulunması sahih değildir. Bir kavle göre mümeyyiz olan çocuğun vasiyette bulunması sahihtir. Hür olamadığı için köle­nin vasiyeti de sahih değildir. Zayıf kavle göre ise, köle vasiyette bu­lunur da sonra azad edilir ve ölürse vasiyeti sahihtir.

 

Genel bir cihet için herkesin faydalanacağı şekilde yapılan va­siyet sahihtir. Ancak bu vasiyetin günaha sebep olmaması şarttır. Meselâ; kilise imarı için yapılan vasiyet sahih değildir. Bir şahıs adına vasiyet yapılan vasiyette, o şahsın mülk edinebilecek durum­da olması şarttır.

 

Anne rahmindeki cenin için yapılan vasiyet sahih olup, ceninin sağ olarak doğar ve vasiyetin yapıldığı tarihte mevcut olduğu bilinir­se yerine getirilir. Ceninin ana rahmindeki mevcudiyeti, vasiyet tarihinden itibaren altı aylık süre geçmeden doğması ile bilinir. Cenin altı aylık veya daha fazla bir süre geçtikten sonra dünyaya gelir ve kadının kocası veya efendisi sağ ise, vasiyeti hak etmiş olmaz. Kadının kocası ölmüş ve dört yıl veya daha fazla bir süre zarfında doğmuşsa, yine vasiyeti hak etmiş olmaz. Cenin dört yıldan az bir sürede dünyaya gelirse en zahir kavle göre vasiyeti hak etmiş olur.

 

Bir köle için vasiyet yapılır da vasi vefat edinceye kadar köleli­ği devam ederse, bu vasiyet efendisi için geçerli olur. Vasinin ve­fatından önce efendi köleyi azad ederse, vasiyet edilen mal kölenin olur. Vasinin ölümünden sonra azad eder de köle temliki kabul eder­se, vasiyet temlik edildiği şeye göre yerine getirilir. Vasiyet, vasinin vefatından sonra kabul edilir dediğimiz takdirde mal efendisinin, vasiyet kabul ile temlik edilir dediğimiz takdirde, mal kölenin olur.

 

Hayvanın kabul etmesini kastederek, mutlak şekilde hayvan­lar için vasiyette bulunmak geçersizdir. Hayvanın yemini temin maksadı ile yapılan vasiyet ise nakledilen görüşlere göre sahihtir.

 

Belli bir caminin imarı için yapılan vasiyet sahihtir. Keza her­hangi bir camiyi belirtmeksizin camiler için yapılan vasiyet de en sa­hih kavle göre sahihtir. Camiler için mutlak şekilde yapılan vasiyet, caminin imarı ve maslahatı için sarf edilir.

 

Zımmi için yapılan vasiyet sahihtir. Keza en sahih kavle göre harbi ve mürted için vasiyette bulunmak sahihtir. En zahir kavle göre katil için yapılan vasiyet de sahihtir.

 

Diğer mirasçıların razı olması halinde en zahir kavle göre, bir mirasçı için vasiyette bulunmak caizdir. Vasi hayatta ise mi­rasçıların yapılan vasiyeti reddetmelerine veya caiz görmelerine iti­bar edilmez. Kendisine vasiyette bulunanın mirasçılığı, vasinin vefat ettiği günden itibaren geçerlidir. Her bir mirasçı için hissesi mik-tarınca yapılan vasiyet geçersizdir. Zira herkesin hissesi bellidir.

 

Mirasçıya hissesi miktarmca bir aynı vasiyette bulunmak sa­hihtir. Ancak en sahih kavle göre, diğer mirasçıların izin vermeleri lazımdır. Ana rahmindeki cenini başkasına vermek üzere vasiyette bulunmak da sahihtir. Yalnız çocuğun sağ olarak doğması şarttır. Ayrıca vasiyet tarihinde rahimde mevcut olduğunun bilinmesi de şarttır.

 

Menfaati vasiyet etmek de caizdir. Keza bahçenin meyvelerini veya hayvanın bu sene doğacak yavrusunu vasiyet etmek, en sahih kavle göre caizdir.

 

İki köleden birini veya eğitilmiş köpek, hayvan gübresi veya sirke maksadı ile yapılan içki gibi yararlanılması mubah olan necis bir şeyi vasiyet etmek sahihtir. Bir kimse köpeklerinden birini vasi­yet ederse, onlardan bir tanesi verilir. Şayet köpekleri yoksa yaptığı vasiyet geçersizdir. Malı ve köpekleri olan bir kimse, köpeklerinin tümünü veya birkaçını vasiyet ederse, en sahih kavle göre vasiyeti yerine getirilir. Her ne kadar köpekler çok ve mal az ise de hüküm böyledir.

 

Bir kimse kendisine ait olan iki defi vasiyet ederse, vasiyeti ha­ram oyunda kullanılan def için değil, savaş ile hacıların gidişini ilân için kullanılan helal def için geçerlidir. Şayet haram olan oyunda kullanılan defi vasiyet ederse vasiyeti geçersizdir.

 

 

 

 

 

B. MALIN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASINI VASİYET ETMEK

 

C. VASİ/YETKİLİ TAYİN ETMEK