MİN HAC ANA SAYFA

 

HAC

 

A. HAC VE UMRENİN VACİB OLMASININ ŞARTLARI

 

B. Arafatta Vakfe Yapmak

İmam veya vekilinin Zilhicce'nin yedinci günü Mekke'de öğle namazından sonra tek bir hutbe okuması müstehabtir. İmam hutbe­de hacıların sekizinci günün sabahında Mina'ya çıkmalarını ve yap­maları gereken nüsuku emreder. Zilhicce'nin sekizinci günü sabah namazından sonra hacılarla birlikte Mina bölgesine çıkar ve geceyi orada geçirirler. Güneş doğduktan sonra oradan Arafat'a çıkarlar. Ben diyorum ki, oradan Arafat'a çıkmazlar. Belki zeval vaktine ka­dar Nemire mescidinde kalırlar. Allah daha iyi bilir.

 

Zeval vaktinden sonra imam iki hutbe okur ve öğle ile ikindi namazını kısaltarak kıldırır. Bundan sonra güneş batıncaya kadar Arafat'ta dururlar. Bu arada Allah'a zikir ve duada bulunurlar ve sık sık tahlil getirirler. Güneş battıktan sonra Müzdelife'ye çıkarlar. Akşam namazını Arafat'ta kılmayıp yatsı vaktine te'hir ederek Müzdelife'de ikisini bir arada kılarlar.

 

Arafat vakfesinin vacibleri şunlardır:

 

1- Arafat bölgesinin bir bölümünde bir an olsun hazır bulun­mak. Kaçmış olanı izlemek ve benzeri bir şey için de olsa hiç bekle­meden Arafat bölgesinden geçip gitmek vakfe için yeterlidir.

 

2- Vakfe yapan kişi ibadete ehil olmalı, vakfenin vakti boyunca baygın olmamalıdır. Uykunun vakfeye bir zararı olmaz.

 

3- Vakfe, Arefe günü zeval vaktinden sonra yapılmalıdır. En sa­hih kavle göre bu vakit, bayramın birinci günü fecrin doğuşuna kadar devam eder. Bir kimse gündüz vaktinde vakfe yapar da sonra güneş batmadan Arafat'tan ayrılır ve geri dönmezse, bir kurban kesmesi müstehabtır. Bir kavle göre kurban kesmesi vacibtir. Fakat güneşin batması esnasında geri dönerse kurban kesmesi gerekmez. Keza en sahih kavle göre, geceleyin dönerse kurban kesmesi lazım gelmez.

 

Hacılar farkına varmadan Zilhicce'nin onuncu günü Arafat'ta vakfe yaparlarsa vakfe geçerlidir. Ancak sayıları adet dışı az olacak derecede ise, en sahih kavle göre vakfeyi sonradan kaza etmeleri ge­rekir. Şayet sekizinci günde vakfe yaparlarsa ve daha vakfe zamanı geçmeden farkına varırlarsa vaktinde vakfe yapmaları vacibtir. Va­kit geçtikten sonra farkına varırlarsa, en sahih kavle göre, sonradan kaza etmeleri vacib olur.

 

 

 

 

C. Müzdelife'de Gecelemek

 

D. MİNA'DA GECELEMEK

 

E. VEDA TAVAFI

 

F. HACIN RÜKÜNLERİ

 

G. HACCIN EDA ŞEKLİ

 

H. İHRAMLI İÇİN YASAK OLAN İŞLER

 

I. HACDA KESİLEN KURBANLAR

 

İ. İHSAR VE FEVAT