SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-EYMAN VE’N-NUZUR

<< 2165 >>

باب: عهد الله عز وجل.

11. ALLAH ADINA SÖZ VERMEK

 

حدثني محمد بن بشار: حدثنا ابن أبي عدي، عن شعبة، عن سليمان ومنصور، عن أبي وائل، عن عبد الله رضي الله عنه،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (من حلف على يمين كاذبة، ليقتطع بها مال رجل مسلم، أو قال: أخيه، لقي الله وهو عليه غضبان).

فأنزل الله تصديقه: {إن الذين يشترون بعهد الله}.

 

[-6659-] Abdullah İbn Mesud Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den şöyle rivayet etmiştir:

 

Kim Müslüman bir adam'ın -ya da kardeşinin malını elde etmek için yalan yere yemin ederse Allah'ı gazaplandırmış olarak huzuruna varır. Allah bu sözü tasdik etmek üzere şu ayeti indirmiştir:

 

"Şüphesiz Allah'a olan ahidIerini ve yeminlerini az bir pahaya değiştirenler, işte onlar için ahirette hiç bir nasip yoktur. Allah, Kıyamet günü onlarla konuşmaz, onlara (rahmet gözüyle) bakmaz ve onları temize çıkarmaz. Onlar için acıklı bir azab da vardır"(A.ı-i İmran, 77)

 

 

قال سليمان في حديثه: فمر الأشعث بن قيس فقال: ما يحدثكم عبد الله؟ قالوا له، فقال الأشعث: نزلت فيَّ وفي صاحب لي، في بئر كانت بيننا.

 

[-6660-] (Bu hadisin senedinde yer alan) Süleyman İbn Mihran (A'meş) kendi rivayetinde şöyle demiştir: Eş'as bin Kays geldi ve Abdullah size ne rivayet ediyor? Diye sordu. Ona bu rivayeti naklettiler. Eş'as şöyle dedi:

 

Bu ayet ben ve bir arkadaşım hakkında nazil olmuştur. Bir kuyu ile ilgili aramızda bir anlaşmazlık vardı.

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

Allah adına söz vermek: Kişinin "Allah adına söz veriyorum şöyle yapacağım" demesidir. Ragıb el-Isfahani şöyle demiştir: Söz vermek (ahit) bir şeyi korumak ve gözetmektir. Bu nedenle anlaşmalara ahit denilmiştir.

 

Allah'ın kendilerinden söz alırkn kullarını iman üzere yaratması hakkında da ahit tabiri kullanılır. Ahitle Allah'ın kitap ve sünnette emrettiği hususlar ile . kişinin adak adamak gibi kendi kendine bağlayıcı hale getirdiği hususlar da kastedilir.

 

Ahit kelimesinin güvence vermek, vefa, vasiyet, yemin, saygılı olmaya özen göstermek, bilgi, yakından karşılaşmak, zimmet altında güvence vermek gibi pek . çok anlamı vardır. Bunların bir kısmı birbirine benzer. Allah en doğrusunu bilir.

 

İbnu'l-Münzir şöyle demiştir: Kim Allah adına söz verir de bu sözden dönerse İmam Malik, el-Evzai ve Kufeliler'e göre, yemine niyet etsin ya da etmesin kefaret vermesi gerekir. Hasan-ı Basri, Şa'bı, Tavus ve başka pek çok kimse bu görüştedir. Ahmed, Ata, Şafii ve İshak da bu görüştedir. Ebu Ubeyd ancak niyet edilirse bunun bir yemin olacağı kanaatindedir. Bu konu İman kitabının başlarında, Şafii'nin, 'Allahın emaneti lafzını söyleyen kimse' ilgili görüşü aktarılırken ele alınmıştı.