Ana Sayfa

 

MAHV

 

Sözlükte silmek, mahvetmek manasına gelen ''maha'' fiilinin masdarıdır. Hadis usulü ilminde hadisleri yazarken yanlış yazılan kelime veya ibarenin çeşitli şekillerde silinmesi manasına kullanılır.

 

Hadis yazanların dikkat etmeleri gereken hususlardan biri hadis lafızları arasında olmadığı halde yanlışlıkla yazılan veya aksine olduğu halde yine yanlışlıkla yazılmayan kısımların silinmesi veya yazılarak düzeltilmesidir. Bu iş DARB, HAKK, MAHV şekillerinde yapılır. Bunlardan mahv, yanlış yazılmış olan bir kelime yada ibarenin parmak ucuyla veya bez parçasıyla silinerek yahutta hat sanatında çokça uygulanan usulle dil ucuyla yalanarak yok edilmesidir. 

 

Hadis metnine yanlışlıkla yazılıp da mahvı gereken kısımların kağıdı zedelemeden ve iz bırakmadan silinebilmesi için kağıt ve mürekkebin iyi cinsten olması gerekir. Bilhassa kağıdın saykal olması aranır. Bununla beraber kağıt ve mürekkeb ne kadar iyi cinsten olursa olsun mahv yoluyla silindiğinde iz bırakabilir. bu ise kağıdın kirlenmesine, silinen kısmın üzerine yazılan doğru ibarenin okunamayışına yol açabilir. Hadislerin yazılışına gösterilen bütün dikkat ve itina doğru yazmak gayesine yönelik olduğundan bu kabil ihtimalleri gözönüne alan bazı hadis alimleri mahv'ı caiz görmemişlerdir.

 

Ayrıca Bakınız:

Darb

Hakk

Şakk