SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 17 >>

باب ما جاء في الاستنجاء بالحجرين

13- SU BULUNMAYAN YERDE İKİ TAŞTA YETERLİ OLUR MU?

 

 حدثنا هناد وقتيبة قالا حدثنا وكيع عن إسرائيل عن أبي إسحاق عن أبي عبيدة عن عبد الله قال خرج النبي صلى الله عليه وسلم لحاجته فقال التمس لي ثلاثة أحجار قال فأتيته بحجرين وروثة فأخذ الحجرين وألقى الروثة وقال إنها ركس

 

Abdullah bin Mes’ud (r.a.)’den rivayete göre: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) def-i hacet için çıkmıştı ki bana üç taş bul buyurdu. Bende iki taş ve bir tezek getirdim iki taşı aldı ve tezeği atarak o necasettir” buyurdu.

 

 

Diğer tahric: İbn Mace,Tahara; Ebu Davut, Tahara

 

 

قال أبو عيسى وهكذا روى قيس بن الربيع هذا الحديث عن أبي إسحاق عن عبيدة عن عبد الله نحو حديث إسرائيل وروى معمر وعمار بن رزيق عن أبي إسحاق عن علقمة عن عبد الله وروى زهير عن أبي إسحاق عن عبد الرحمن بن الأسود عن أبيه الأسود بن يزيد عن عبد الله وروى زكريا بن أبي زائدة عن أبي إسحاق عن عبد الرحمن بن يزيد عن الأسود بن يزيد عن عبد الله وهذا حديث فيه اضطراب حدثنا محمد بن بشار العبدي حدثنا محمد بن جعفر حدثنا شعبة عن عمرو بن مرة قال سألت أبا عبيدة بن عبد الله هل تذكر من عبد الله شيئا قال لا قال أبو عيسى سألت عبد الله بن عبد الرحمن أي الروايات في هذا الحديث عن أبي إسحاق أصح فلم يقض فيه بشيء وسألت محمدا عن هذا فلم يقض فيه بشيء وكأنه رأى حديث زهير عن أبي إسحاق عن عبد الرحمن بن الأسود عن أبيه عن عبد الله أشبه ووضعه في كتاب الجامع قال أبو عيسى وأصح شيء في هذا عندي حديث إسرائيل وقيس عن أبي إسحاق عن أبي عبيدة عن عبد الله لأن إسرائيل أثبت وأحفظ لحديث أبي إسحاق من هؤلاء وتابعه على ذلك قيس بن الربيع قال أبو عيسى وسمعت أبا موسى محمد بن المثنى يقول سمعت عبد الرحمن بن مهدي يقول ما فاتني الذي فاتني من حديث سفيان الثوري عن أبي إسحاق إلا لما اتكلت به على إسرائيل لأنه كان يأتي به أتم قال أبو عيسى وزهير في أبي إسحاق ليس بذاك لأن سماعه منه بآخره قال وسمعت أحمد بن الحسن الترمذي يقول سمعت أحمد بن حنبل يقول إذا سمعت الحديث عن زائدة وزهير فلا تبالي أن لا تسمعه من غيرهما الا حديث أبي إسحاق وأبو إسحاق اسمه عمرو بن عبد الله السبيعي الهمداني وأبو عبيدة بن عبد الله بن مسعود لم يسمع من أبيه ولا يعرف اسمه

 

Tirmizi: Kays b. er Rabi’ bu hadisi Ebu İshak Ebu Ubeyde ve Abdullah ibn Mes’ud’dan, İsrail’in hadisinin benzeri olarak rivayet etmiştir.

 

Yine Ma’mer; Ammar b. Züreyk, Ebu İshak, Alkame ve Abdullah b. Mes’ud’dan rivayet etmiştir.

 

Yine Züheyr; Ebu İshak'tan, Abdurrahman b. Esved’den, O da babası Esved b. Yezid yine Abdullah b. Mes’ud kanalıyla rivayet etmişlerdir.

 

Yine Zekeriya b. ebi Zaide, Ebu İshak'tan, Abdurrahman b. Yezid’den, Evsed b. Yezid ve Abdullah b. Mes’ud’tan rivayet etmişlerdir. Bu hadiste yanılgı ve karışıklık vardır. Muhammed b. Beşşar, Muhammed b. Cafer, Şu’be’den O da Amr b. Mürre diyor ki: Ebu Ubeyde'ye sordum. Abdullah İbn Mes’ud’dan bir şeyler duydun mu? Hayır dedi.

 

Tirmizi: Abdullah b. Abdurrahman’a sordum bu konuda Ebu İshak'tan yapılan rivayetlerin hangisi daha sahihtir? Hiçbir şey demedi. Buhari'ye sordum O da bir şey demedi herhalde Züheyr’in, Ebu İshak'dan, Abdurrahman b. Esved, babasından ve Abdullah b. Mes’ud’dan rivayeti daha uygun bularak onu Sahih-i Buhari kitabına koymuştur.

 

Tirmizi: Bana göre bu konuda en doğru rivayet; İsrail ve Kays’ın, Ebu İshak’dan, Ubeyde ve Abdullah İbn Mes’ud rivayetidir. Çünkü İsrail, Ebu İshak hadisini daha iyi biliyor.

 

Tirmizi: Ebu Musa, Muhammed b. Müsenna’dan işittim diyordu ki: Abdurrahman b. Mehdi’den işittim diyordu ki: Ebu İshak’ın, Sufyan es Sevri’den yaptığı rivayetten her ne kaçırdımsa onu İsrail’den öğreneceğimi bildiğim içindir. Çünkü O, bu işi tam bilirdi.

 

Tirmizi: Züheyr’in, Ebu İshak’tan rivayeti pek sağlam olmayıp ondan işitmesi ömrünün son zamanlarında olmuştur. Ahmet b. Hasan et Tirmizi’den işittim, Ahmed b. Hanbel’in şöyle dediğini rivayet etti. “Bir hadisi Zaide ve Züheyr’den işitmişsen başkalarından işitmediğine aldırma ancak Ebu İshak’tan aktardıkları hadis hariç” Ebu İshak’ın ismi: Amr b. Abdillah es Sebii el Hemedanidir. Abdullah İbn Mes’ud’un oğlu Ebu Ubeyde babasından hadis işitmemiştir. Kendisi bu künyesiyle bilinir ismi bilinmemektedir.