SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 18 >>

باب ما جاء في كراهية ما يستنجى به

14- TAHARETLENİLMESİ YASAK OLAN ŞEYLER

 

 حدثنا هناد حدثنا حفص بن غياث عن داود بن أبي هند عن الشعبي عن علقمة عن عبد الله بن مسعود قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم لا تستنجوا بالروث ولا بالعظام فإنه زاد إخوانكم من الجن

 

Abdullah bin Mes’ud (r.a.)’den rivayet edildiğine göre, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır: “Tezek ve kemikle taharetlenmeyin, çünkü o cin kardeşlerinizin azığıdır.”

 

 

Diğer tahric: Ebu Davut, Tahara; Nesai, Tahara

 

وفي الباب عن أبي هريرة وسلمان وجابر وابن عمر

 

Bu konuda, Ebu Hureyre, Selman, Cabir ve İbn Ömer’den hadis rivayet edilmiştir.

 

قال أبو عيسى وقد روى هذا الحديث إسماعيل بن إبراهيم وغيره عن داود بن أبي هند عن الشعبي عن علقمة عن عبد الله أنه كان مع النبي صلى الله عليه وسلم ليلة الجن الحديث بطوله فقال الشعبي أن النبي صلى الله عليه وسلم قال لا تستنجوا بالروث ولا بالعظام فإنه زاد إخوانكم من الجن وكأن رواية إسماعيل أصح من رواية حفص بن غياث والعمل على هذا الحديث عند أهل العلم وفي الباب عن جابر وابن عمر رضى الله تعالى عنهما

 

Tirmizi: Bu hadisi İsmail b. İbrahim ve diğerleri Davut b. ebi Hind’den, Şa’bi’den, Alkame'den ve Abdullah b. Mes’ud’tan şöylece aktarmışlardır: ”Abdullah bin Mes’ud, cin gecesi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdi…” Bu uzunca hadis hakkında Şa’bi diyor ki: Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Tezek ve kemikle temizlenmeyin çünkü onlar cin kardeşlerinizin azığıdır.”

 

Bu konudaki İsmail’in rivayeti sanki Hafs b. Gıyas’ın rivayetinden daha sahih görünmektedir. İlim ehli bu hadis’e göre amel etmektedir. Bu konuda ayrıca Cabir ve İbn Ömer’den de rivayet vardır.