SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 2 >>

باب ما جاء في فضل الطهور

2- ABDEST ALMANIN DEĞER VE KIYMETİ

 

حدثنا إسحاق بن موسى الأنصاري حدثنا معن بن عيسى القزاز حدثنا مالك بن أنس ح وحدثنا قتيبة عن مالك عن سهيل بن أبي صالح عن أبيه عن أبي هريرة قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا توضأ العبد المسلم أو المؤمن فغسل وجهه خرجت من وجهه كل خطيئة نظر إليها بعينيه مع الماء أو مع آخر قطر الماء أو نحو هذا وإذا غسل يديه خرجت من يديه كل خطيئة بطشتها يداه مع الماء أو مع آخر قطر الماء حتى يخرج نقيا من الذنوب

 

Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilmiştir. dediki: Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:  “Müslüman veya Mu’min bir kul abdest alırken yüzünü yıkadığında gözleriyle işlediği her kusur, abdest suyu -veya suyun son damlası -veya buna yakın bir abir kullandılar- ile yüzünden çıkar; kollarını yıkadığında, elleriyle işlediği her kusur, su -veya suyun son damlası- ile ellerinden dökülür ve böylece günahlardan tertemiz olarak çıkar.”

 

 

Diğer tahric edenler: Müslim, Tahara; Muvatta, Tahara

 

 

قال أبو عيسى هذا حديث حسن صحيح وهو حديث مالك عن سهيل عن أبيه عن أبي هريرة وأبو صالح والد سهيل هو أبو صالح السمان واسمه ذكوان وأبو هريرة اختلف في اسمه فقالوا عبد شمس وقالوا عبد الله بن عمرو وهكذا قال محمد بن إسماعيل وهو الأصح قال أبو عيسى وفي الباب عن عثمان بن عفان وثوبان والصنابحي وعمرو بن عبسة وسلمان وعبد الله بن عمرو والصنابحي الذي روى عن أبي بكر الصديق ليس له سماع من رسول الله صلى الله عليه وسلم واسمه عبد الرحمن بن عسيلة ويكنى أبا عبد الله رحل إلى النبي صلى الله عليه وسلم فقبض النبي صلى الله عليه وسلم وهو في الطريق وقد روى عن النبي صلى الله عليه وسلم أحاديث والصنابح بن الأعسر الأحمسي صاحب النبي صلى الله عليه وسلم يقال له الصنابحي أيضا وإنما حديثه قال سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول إني مكاثر بكم الأمم فلا تقتتلن بعدي

 

Tirmizi: Bu sahih ve hasen bir hadistir.   Malik’in; Süheyl, babası ve Ebu Hureyre'den aktardığı hadistir. Ebu Salih Süheyl'in babası olup, Ebu Salih es-Sem’an denilen bu kişinin adı Zekvan’dır. Ebu Hureyre’nin adının Abdüşşems veya Abdullah ibn Amr olduğu da söylenmiştir ki doğrusu budur. Yine bu konuda Osman b. Affan, Sevban, Sunabihi, Amr b. Abese, Selman ve Abdullah b. Amr’dan da rivayet vardır.

 

Ebu Bekir’den rivayet eden Sunabihi’nin, Rasulullah (s.a.v.)’den işitmesi yoktur. Ebu Abdurrahman diye künyelenen Sunabihi, Rasulullah (s.a.v.)’i görmek için yola çıktı fakat Rasulullah (s.a.v.), O’ yolda iken vefat etmişti pek çok hadis rivayet eden bu kimsenin ismine benzer isimle anılan, Es Sunabih b. El A’ser el Ahmesi'ye de “es Sunabihi” denilir. Meşhur hadisi şudur: “Ben diğer milletlere karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim. Benden sonra birbirinizle savaşmayın.”