SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 3 >>

باب ما جاء أن مفتاح الصلاة الطهور

3- NAMAZIN ANAHTARI TAHARETTİR

 

 حدثنا قتيبة وهناد ومحمود بن غيلان قالوا حدثنا وكيع عن سفيان ح وحدثنا محمد بن بشار حدثنا عبد الرحمن بن مهدي حدثنا سفيان عن عبد الله بن محمد بن عقيل عن محمد بن الحنفية عن علي عن النبي صلى الله عليه وسلم قال مفتاح الصلاة الطهور وتحريمها التكبير وتحليلها التسليم

 

Ali (r.a.)’den bildirildiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Namaz’ın anahtarı taharettir; tahrimi tekbirdir ve tahlili selam vermektir”

 

 

Diğer tahric edenler: İbn Mace, Tahara; Darimi, Tahara: )

 

 

قال أبو عيسى هذا الحديث أصح شيء في هذا الباب وأحسن وعبد الله بن محمد بن عقيل هو صدوق وقد تكلم فيه بعض أهل العلم من قبل حفظه قال أبو عيسى وسمعت محمد بن إسماعيل يقول كان أحمد بن حنبل وإسحاق بن إبراهيم والحميدي يحتجون بحديث عبد الله بن محمد بن عقيل قال محمد وهو مقارب الحديث قال أبو عيسى وفي الباب عن جابر وأبي سعيد

 

Tirmizi: Bu hadis bu konuda rivayet edilenlerin en sahih ve en güzel olanıdır. Abdullah b. Muhammed b. Akil; doğru, dürüst kişilerdendir. Fakat hafızası konusunda tenkit edilmiştir. Tirmizi: Muhammed b. İsmail’den işittim o şöyle derdi: Ahmed b. Hanbel, İshak b. İbrahim ve Humeydi, bu kimsenin hadisini delil olarak kabul ederlerdi. Muhammed; Hadis konusunda bu kimsenin güvenilir olduğunu söylerdi. Tirmizi: Bu konuda Cabir ve Ebu Said’den de hadis rivayet edilmiştir.

 

 

Bilgi: Tahrimi: Namaz’a başlamakla namaz içi kurallara uyup namaz’ı bozan şeylerin yasak olması, Tahlil: Namaz’ın bitimi ile serbest kalmadır.