UMDETU’L

AHKAM

YİYECEKLER BÖLÜMÜ

 

TAVŞANfN MÜBAH OLDUĞU BABf

 

5022-53/1- Bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize Muhammed b.

Cafer tahdis etti, bize Şu'be, Hişam b. Zeyd'den tahdis etti, o Enes b. Malik'den şöyle dediğini rivayet etti: (Yolda) yürürken Merruzahran'da bir tavşan bizden (ürkerek) yerinden kalktı. Arkasından koştularsa da onu ele geçiremediler. Bu sefer ben koşup ona yetiştim. Onu Ebu Talha'ya getirdim. O da onu kesti. Butuyla iki uyluğunu Rasulullah (s.a.v.)'e gönderdi. Ben de bunları Rasulullah (s.a.v.)'e götürdüm. O da onu kabul buyurdu.

 

Bunu bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti. Bize Yahya b. Said tahdis etti.

Bana Yahya b. Habib de tahdis etti, bize Halid -yani b. el-Haris- tahdis etti, ikisi Şu'be'den bu isnad ile rivayet etti, Yahya'nın hadisi rivayetinde: Onun butunu veya iki uyluğunu" demiştir.

 

Açıklama:

 

"Merruzzehran'da bir tavşan bizden ürkerek yerinden kalktı. Arkasından koştularsa da onu ele geçiremediler." Burada "İstenfecna" ürkütmek, korkutmak demektir.

 

Merruzzehran, isminde mim ve harfleri fethalı olup Mekke'ye yakın bir yerdir.

"Leğabe" fiilinde "gayn" harfi fasih ve meşhur söyleyişe göre fethalıdır. Pek güçlü olmayan bir söyleyişe göre de kesreli okunur. Bu iki söyleyişi de Cevheri ve başkaları nakletmiştir. Burada güçleri yetmedi, yorgun, bitkin düştü anlamındadır.

 

Tavşan Malik, Ebu Hanife, Şafii, Ahmed ve genelolarak bütün ilim adamlarına göre helaldir. Bundan Abdullah b. Amr b. el-As ve İbn Ebu Leyla'dan nakleden onu mekruh gördüklerine dair rivayet müstesnadır.

 

Cumhurun delili benzeri daha başka hadislerle birlikte bu hadistir. Onu yasaklayan herhangi bir delil sabit değildir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

AT ETLERİNİN YENİLMESİ HAKKINDA BİR BAB