UMDETU’L

AHKAM

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

KAFİRİN ADAK ADAMASI VE MÜSLÜMAN OLMASI HALİNDE ONA DAİR NE YAPACAĞI BABI

 

4268-27/1- ... Nafi'nin İbn Ömer'den bana haber verdiğine göre Ömer, dedi ki: Ey Allah'ın Rasulü! Ben cahiliye döneminde Mescid-i Haram'da bir gece itikafta bulunmayı adamıştım, dedi. Allah Rasülü: ''Adağının gereğini yerine getir" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Bu babta Ömer (radıyallahu anh)'ın (4268) "Cahiliye döneminde bir gece itikafta bulunmayı adadığına" diğer rivayette (4270) "Bir gün itikaf yapmayı adadı. Nebi (s.a.v.) , de ona: Adağını yerine getir, dedi." hadisi yer almaktadır.

 

İlim adamları kafirin yaptığı adağın sahih olup olmadığı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Malik, Ebu Hanife diğer Kufeliler ile Mezheb alimlerimizin çoğunluğu sahih olmaz demişlerdir. Muğire el-Mahzumı, Ebu Sevr, Buhari, İbn Cerir ve Mezheb alimlerimizin bazısı ise sahih olur demişlerdir. Bunların delilleri ise Ömer (radıyallahu anh) ile ilgili bu hadisin zahirinden anlaşılandır. Birinci gruptakiler ise buna, bu hadis müstehaplığa yorumlanır diye cevap vermişlerdir. Yani cahiliye döneminde yaptığın adağın aynısını şimdi de yapman senin için müstehaptır.

 

Bu hadis-i şerifte oruç tutmadan itikaf yapmanın sahih olduğu ve itikaf gündüzün sahih olduğu gibi geceleyin de sahih olduğu -ister bu tek bir gece ister gecenin bir kısmı ya da daha fazlası olsun- şeklindeki Şafii'nin ve ona muvafakat edenlerin görüşüne delalet bulunmaktadır. Bunun da delili Ömer (radıyallahu anh) ile ilgili olan bu hadis-i şeriftir. Bir günlük itikafın söz konusu edildiği rivayete gelince bu rivayet de bir gece itikaf rivayetine muhalif değildir. Çünkü Nebi (s.a.v.)'e bir gecelik itikMa dair de bir günlük itikMa dair de soru sormuş ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine adağını yerine getirmesini emretmiş olma ihtimali vardır. Böylelikle bundan yalnızca gece itikaf etmenin de sahih olduğu neticesi çıkmaktadır.

 

Ayrıca NMi'nin İbn Ömer'den diye rivayet ettiği: "Ömer bir gece mescidi haramda itikaf yapmayı adamıştı. Rasulullah (s.a.v.)'e sorunca ona: Adağını yerine getir demesi üzerine Ömer de bir gece itikaf yaptı" rivayeti de bunu desteklemektedir. Bu hadisi Darakutni rivayet etmiş olup: Senedi sabittir demiştir. İşte Şafii'nin mezhebi de budur. Hasan-ı Basri, Ebu Sevr, Davud ve İbnu'I-Munzir de böyle demişlerdir. Aynı zamanda bu görüş, İmam Ahmed'den gelen iki rivayetten daha sahih alanıdır.

 

İbnu'l-Munzir, dedi ki: Bu görüş aynı zamanda Ali ve İbn Mes'ud'dan da rivayet edilmiştir. İbn Ömer, İbn Abbas, Aişe, Urve b. ez-Zubeyr, ez-Hadesan, Malik, Evzai, Sevri ve Ebu Hanife ile kendilerinden gelen iki rivayetten birisine göre Ahmed ve İshak da oruçsuz itikaf sahih olmaz demişlerdir. İlim adamlarının çoğunluğunun görüşü de budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ADAĞIN YASAKLANMASI VE ONUN HİÇBİR ŞEYİ GERİ ÇEvİRMEDİĞİ BABI