UMDETU’L

AHKAM

HADLER

 

HADDLER UYGULANIRKEN ARACI KABUL EDİLMEMESİ VE BUNUN YASAKLANMASI

 

4389-1114- Bana Seleme b. Şebib de tahdis etti. .. Ebu Zubeyr'in Cabir'den rivayet ettiğine göre Mahzumoğullarından bir kadın hırsızlık yaptı. O kadın Nebi (s.a.v.)'e getirilince Nebi (s.a.v.)'in zevcesi Ummü Seleme'ye sığındI. Ama Nebi (s.a.v.): ''Allah'a yemin ederim eğer bu işi yapan Fatıma olsaydı onun dahi elini keserdim" buyurdu ve kadının eli kesildi. 

 

Açıklama:

 

Rasulullah (s.a.v.)'in: ''Allah'a yemin ederim ki eğer Fatıma ... " buyruğu yemin teklif etmeden yemin etmenin caiz olduğuna delildir. Eğer bu şekilde yemin etmek hadiste olduğu gibi istenen bir işin önemini göstermek için yapılacak ise müstehaptır. Bunun benzerleri hadis-i şerifte pek çoktur. Yeminler kitabında Allah'ın adı ile yemin etme hakkındaki ilim adamlarının görüş ayrılığı da geçmiş bulunmaktadır.

 

(4388) "Mahsumoğullarından bir kadın iğreti eşya alır ve inkar ederdi..." ilim adamları der ki: Kasıt hırsızlık sebebi ile elinin kesildiğidir. Burada iğreti mal almasının söz konusu edilmesi o kadını tanıtmak ve niteliğini anlatmak içindir. Yoksa bunun elinin kesilmesinin sebebi olduğunu ifade etmek değildir.

 

Müslim, bu hadis-i şerifi kadının hırsızlık yaptığı ve hırsızlık sebebi ile elinin kesildiğini açıkça ifade eden diğer yollar arasında zikrettiği için bu rivayeti de rivayetler arasını telif etmek maksadı ile ona göre yorumlamak bir zorunluluktur. Çünkü bu tek bir olaydır. Bununla birlikte imamlardan bir topluluk bu rivayet şazdır. Çünkü bu rivayet ravilerin büyük çoğunluğuna muhalifiir. Şaz rivayetle de am el edilmez demişlerdir.

 

ilim adamları der ki: Bu rivayette hırsızlığı söz konusu etmeyişinin sebebi ravi tarafından bundan gözetilen maksadın hadler hakkında şefaat yapılamayacağını söz konusu etmektir. Yoksa hırsızlığın durumunu haber vermek değildir.

 

ilim adamlarının ve çeşitli bölge fukahasının büyük çoğunluğu da: Ariyet aldığı bir malı inkar edenin eli kesilmez demişler ve hadisi az önce zikrettiğim şekilde tevil etmişlerdir. Ahmed ve ishak ise böyle bir durumda da elin kesilmesi gerekir demişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İÇKİ İÇMENİN HADDİ BABI