UMDETU’L

AHKAM

NİKAH BÖLÜMÜ

 

NİKAH

 

Nikah sözlükte katmak anlamındadır. Akid ve cinsel ilişki hakkında da kullanılır. İmam Ebu'l-Hasen, Ali b. Ahmed el-Vahidi en-Nasuburi dedi ki: el-Ezheri dedi ki: Nikahın Arap dilindeki asli anlamı cinsel ilişkidir. Evlenmeye de nikah denilmiştir. Çünkü evlilik cinsel ilişkinin sebebidir.

 

Bakış, arzı nikahladı; uyuklama gözünü nikahladı, denilir ki ona gelip isabet etti demektir. el-Vahidi (devamla) dedi ki: Ebu'I-Kasım ez-Zeccaci dedi ki: Arap dilinde nikah hem cinsel ilişki hem akit anlamında kullanılır. Nun, kaf ve he harflerinin Arap dilinde bu şekilde sıralanışı bir şeyin bir diğer şeyin üstüne binmesi sureti ile ondan ayrılmaması anlamındadır. Arapların sahih dilindeki anlamı budur. Bu sebeple Araplar filan erkek filan kadını nikahladı veya nikahlar diyecek olurlarsa bununla, onunla evlendiğini anlatmak isterler. Ebu Ali el-Farisi dedi ki:

 

Araplar kullanımda ince bir fark gözetirler. Bu sebeple o filanın kızı, filan kadını nikahladı yahut kızkardeşini nikahladı diyecek olurlarsa, ona nikah akdi yaptı demek isterler. Ama hanımını yahut zevcesini nikahladı derlerse cinsel ilişkiden başka bir mana kastetmezler. Çünkü karısı ve zevcesi lafzını zikretmekle ayrıca akdi söz konusu etmeye ihtiyaç kalmaz.

 

el-Ferra dedi ki: Araplar: Nun harfi ötreli olarak nukiha el merretu denilecek olursa onun fercinden kinaye ile söz edilmiş olur. Şayet onu nikahladı diyecek olurlarsa fercinden onunla ilişki kurdu demek isterler. Arapların "nakeha" lafzını kullanmaları ise azdır. el-Vahidi'nin yaptığı nakiller burada sona ermektedir.

 

İbn Faris, el-Cevheri ve diğer lügat bilginlerinin dediklerine göre ise nikah, cinsel ilişki demektir. Akit anlamında da kullanılabilir. Ben o kadını nikahladım denilebildiği gibi, o kadın ile nikahlanıldı da denilebilir. Bu da evlendi anlamındadır. "Nakih" ise eşi olan evli kimse demektir. İstenkeha: nikahladı tabiri "tezevvece: evlendi" demektir. Bu da lügat bilginlerinin açıklamalarıdır.

 

Fukahaya göre nikahın hakikati ile ilgili olarak Mezheb alimlerimizin üç görüşü vardır. Bunları Mezheb alimlerimizden Kadı Hüseyen Talik'inde nakletmiş bulunmaktadır. Bu görüşlerin en sahih olanına göre bu lafız, akit hakkında gerçek anlamında kullanılır. Cinsel ilişki hakkında ise mecazi anlamı ile kullanılır.

 

Kadı Ebu't-Tayyib'in sahih kabul ettiği ve lehine uzun uzadıya delil getirdiği görüş budur. el-Mütevelli ve başkaları da bunu kat'i olarak ifade ettiği gibi Kur'an-i Azimuşşan ve hadis-i şerifler de bu manayı esas almışlardır. İkinci görüşe göre ise cinsel ilişki onun gerçek anlamıdır, akit hakkında ise mecazen kullanılır. Ebu Hanife de böyle demiştir. Üçüncü görüşe göre ise her ikisi hakkında müşterek bir lafız olarak hakikat anlamı olarak kullanılılır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

CİMA ARZUSU GÜÇLÜ OLUP, NiKAH MASRAFLARINI KARŞILAYABİLECEK DURUMDA OLANLAR iÇiN NiKAHIN MÜSTEHAB OLUŞU VE ONUN MASRAFLARINI KARŞILAMAYACAK DURUMDA OLANLARIN, ORUÇLA MEŞGUL OLACAKLARI BABI