UMDETU’L

AHKAM

ALIŞVERİŞ

 

MUHAKELE VE MÜZABENENİN, MUHABERENİN VE OLGUNLAŞTIĞI BELLİ OLMADAN ÖNCE MAHSULÜN SATIŞININ, MUAVEME DENİLEN YILLAR BOYUNCA SATIŞIN YASAKLANDlĞI

 

Muhabere müzaraa ile yakın anlamdadır. Her ikisi ise yetişmiş ekinin bir bölümü karşılığında arazi üzerinde yapılan bir muameledir. Üçte bir, dörtte bir ve buna benzer belli ürün miktarı üzerinde anlaşmak gibi. Fakat müzaraa akdinde tohum, arazi sahibi tarafından verilir, muhaberede ise tohum çalışan (amil) tarafından karşılanır. Mezheb alimlerimizin cumhuru bunu böyle açıklamışlardır. Şafii'nin açık ifadelerinin zahiri de budur.

 

Bazı Mezheb alimlerimiz dil bilginlerinden bir grup ve başkaları ise her ikisi aynı manadadır demişler ve şu açıklamayı yapmışlardır: Muhabere "habir" den türemiştir. Bu da çiftçi demektir. Cumhurun görüşü budur. Bunun "habar" den türediği de söylenmiştir ki bu da yumuşak arazi demektir. Payanlamına gelen "hubre" den türediği de söylenmiştir.

 

el-Cevheri dedi ki: Ebu Ubeyd'in dediğine göre bu balık ya da etten düşen pay anlamındadır. Mesela bir koyun satın alıp, kesip etini kendi aralarında paylaştıranların bu yaptıklarını anlatmak için: "tehabberu" denilir. İbnu'l-A'rabi dedi ki: Bu kelime "habır"den alınmıştır. Çünkü yapılan ilk muamele onun hakkında olmuştur.

Müzaraa ve muhaberenin sıhhati hususunda selefin meşhur görüş ayrılığı vardır. Bunu yüce Allah'ın izni ile bundan sonraki bir babta açıklayacağız.

 

Muaveme denilen yıllar boyunca satışın yasaklanışına gelince: Bir kimse iki, üç ya da daha fazla yıllığına ağacın mahsulünü satmasıdır. Buna muaveme satışı ve sinin satışı denilir. İcma ile batıldır. Bu hususta icma bulunduğunu bu hadisler dolayısı ile İbnu'l-Munzir ve başkaları nakletmiş bulunmaktadır. Ayrıca bu bir garar satışıdır. Çünkü olmayan, bilinmeyen, teslim edilemeyen, akdi yapanın mülkiyetinde bulunmayan şeylerin satışıdır. Allah en iyi bilendir.

 

 

3885-81/1- ... Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakele, muzabene ve muhabereyi olgunlaştığı görülmedikçe taze meyveyi satmayı ve araya dışındakilerin dinar ve dirhemden başka bedel karşılığında da satılmasım yasakladı.

 

Açıklama:

 

"Olgunlaştığı görülmeden taze meyvenin satılmasım ve -araya dışında dinar ve dirhemden başkası ile de satılmasını yasakladı." Yani taze hurma olgunlaştığı görüldükten sonra kuru hurma karşılığında satılamaz. Dinar, dirhem ve başka bedellere mukabil satılır. Yasak olan satış ancak kuru hurma karşılığında satılmasıdır. Araya ise müstesnadır. Araya olarak satılan ağaçların taze meyveleri -ilgili babında belirtilen şart çerçevesinde- kuru hurma karşılığında satılabilir.

 

Ata dedi ki: Cabir bize açıklama yaparak dedi ki: Muhabere ekin bulunmayan tarlayı bir kimsenin bir diğerine vermesidir. O da bu tarlaya harcamalarını yapar sonra mahsulden bir miktar alır. Müzabene, hurma ağaçlarındaki taze hurmanın ölçek ile kuru hurma karşılığında satılmasıdır, muhakele ise ziraatte bunun gibi olup mevcut ekini ölçekle tane ile satmasıdır.

 

 

Açıklama:

 

"Yenilebilir hale gelmeden taze hurmayı satmayı yasakladı." Maksat olgunlaştığının görülmesi ve artık hoş bir şekilde yenilebilecek bir hale gelmesidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

KÖPEĞİN BEDELİNİN, KAHİNE VERİLEN ARMAĞANIN, FAHİŞENİN ÜCRETİNİN HARAM OLDUĞU VE KEDİ SATMANIN YASAK OLDUĞU BABI