UMDETU’L

AHKAM

HACC BÖLÜMÜ

 

HACI OLAN İÇİN DE OLMAYAN İÇİN DE KABE'NİN İÇİNE GİRİP İÇİNDE NAMAZ KILMANIN VE HER TARAFINDA DUA ETMENİN MÜSTEHAB OLDUĞU

 

3222-393/6- ... O Salim'den, o babasından şöyle dediğini rivayet etti:

Rasulullah (s.a.v.) Üsame b. Zeyd, Bilal ve Osman b. Talha ile birlikte Beyt'in içine girdi ve üzerlerine kapıyı kapattılar. Kapıyı açtıkları zaman içeri ilk giren kişi ben oldum. Bilal ile karşılaştım, ona: Rasulullah (s.a.v.) içinde namaz kıldı mı? dedim. O, evet, iki yemani direğin arasında namaz kıldı dedi.

 

Açıklama:

 

"Dışarı çıkınca Beyt'e doğru iki rek'at namaz kıldı ve: işte kıble budur dedi." "Beyt'e doğru" ibaresinde "kubul: .. e doğru" lafzında kaf ve be harfleri ötrelidir. Bununla birlikte benzeri diğer kelimelerde olduğu gibi be harfinin sakin okunması da caizdir. Bu da senin karşında olan demektir. Onun karşısındaki anlamında olduğu da söylenmiştir. Sahihdeki bir rivayette de: "Kabe'nin yüzüne karşı iki rek'at namaz kıldı" denilmektedir. İşte "kubul: .. e doğru" ile kastedilen budur. Yani Kabe'nin kapısının yanında namazı kıldı. "Beyt'edoğru rüku yaptı" ise namaz kıldı anlamındadır.

 

"İki rek'at' ifadesi de ŞafiI'nin ve cumhurun gündüzün kılınan nafile namazların ikişer rekat kılınması sünnettir şeklindeki görüşlerinin lehine bir delildir. Ebu Hanife ise dört rekatın müstehab olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

TAVAF VE ADAPLARI - TAVAF EDERKEN HACER-İ ESVEDİ ÖPMENİN MÜSTEHAB OLDUĞU