UMDETU’L

AHKAM

HACC BÖLÜMÜ

 

MEKKE'YE VE KABE'YE GİRİŞ - MEKKE'YE İHRAMSfZ GİRMENİN CAİZ OLDUĞU

 

3295-450/1- ... Ben Malik'e, İbn Şihab sana Enes b. Malik'den Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke fethedildiği sene başında miğfer olduğu halde girdiğini, miğferi çıkartınca bir adam kendisine gelerek: İbn Hatal Kabe'nin örtülerine tutunmuş demesi üzerine Rasulullah (s.a.v.): "Onu öldürün" buyurduğunu tahdis etti mi? dedim. Malik: Evet dedi.

 

Açıklama:

 

(3295) "Nebi (s.a.v.) Mekke'nin fethedildiği sene başında miğfer olunduğu halde (Mekke'ye) girdi." bir diğer rivayette (3296) "İhramsız olduğu halde üzerinde siyah bir sarık ile" öbür rivayette (3298) "Başında siyah bir sarık bulunduğu halde insanlara hutbe verdi" denilmektedir. Kadı Iyaz dedi ki:

 

Bu iki rivayeti cem etme yolu şudur: Rasulullah (s.a.v.) Mekke'ye ilk girdiğinde başında miğfer vardı bundan sonra ise miğferi başından çıkardıktan sonra üzerinde siyah bir sarık vardı. Buna delil ise "Üzerinde siyah bir sarık bulunduğu halde insanlara hutbe verdi" hadisidir. Çünkü hutbe Mekke fethinin tamamlanmasından sonra Kabe'nin kapısı yanında verilmişti.

 

(3296) "Mekke'ye ihramsız olarak girdi." Bu hadis Mekke'ye nüsük (hacc ya da umre) yapmak istemeyen bir kimsenin ihramsız olarak girmesinin caiz olduğunu söyleyenlerin lehine bir delildir. Mekke'ye girişinin ister oduncu, ot toplayıcı, saka, avcı ve buna benzer zaman zaman tekrarlanan ihtiyaç sebebi ile olsun, ister tüccar, ziyaretçi ve buna benzer bu şekilde ihtiyacı tekrarlanmayan kimselerden olsun ister güven altında bulunsun, ister korku hissi ile girsin değişen bir şey yoktur. Şafii'nin bu husustaki iki görüşünün daha sahih olanı budur. Şafii mezhebi alimleri buna göre fetva verirler.

 

İkinci görüşe göre ise eğer ihtiyacı sık tekrarlanmayan bir türden ise ihramsız Mekke'ye girmesi caiz değildir. Savaşçı yahut savaşmaktan korkan ya da kendisine galip gelmesi halinde bir zalimden korkan bir kişi olması hali müstesnadır. Kadı Iyaz buna yakın bir görüşü ilim adamlarının çoğunluğundan nakletmiş bulunmaktadır.

 

"Ona bir adam gelerek: İbn Hatal Kabe'nin örtülerine asılı duruyor deyince onu öldürün buyurdu." İlim adamlarının dediklerine göre onu öldürmesinin sebebi İbn Hatal'ın İslam'dan irtidat etmiş olması ve kendisine hizmet eden bir müslümanı öldürmesi, bununla birlikte Nebi (s.a.v.)'e hicvedip ona ağır sözler söyleyen bir kişi olmasından dolayı idi. Ayrıca bunun Nebi (s.a.v.) ve müslümanları hicveden şiirleri, şarkı olarak söyleyen iki cariyesi de vardı.

 

Şayet, bir diğer hadiste mescide giren eman altındadır buyurmakla birlikte Kabe'nin örtülerine asılı olmakla birlikte onu nasıl öldürmüştür? diye sorulursa cevap şudur: O verilen bu emanın kapsamına girmemiştir. Aksine kendisini İbn Ebu Selh'i sözü geçen iki cariyeyi istisna etmiş ve isterse Kabe'nin örtülerine asılı bulunsun öldürülmesini emir buyurmuştu. Nitekim bu husus başka hadislerde açıkça ifade edilmiştir.

 

Bir diğer açıklamaya göre İbn Hatal koşulan şartı yerine getirmemiş kimselerdendi. Aksine o bundan sonra (müslümanlara karşı) savaşmış bir kimsedir.

 

Bu hadis Mekke'nin harem bölgesi içerisinde hadleri ve kısası uygulamanın caiz olduğunu söyleyen Malik, Şafii ve onlara muvafakat edenlerin görüşlerinin lehine bir delildir. Ebu Hanife ise bunları uygulamak caiz değildir demiş ve bu hadisi Nebi (s.a.v.)'in İbn Hatal'ı öldürmenin kendisine mübah kılındığı zaman içerisinde öldürdüğü şeklinde yorumlamışlardır. Mezheb alimlerimiz ise buna: Nebi (s.a.v.)'e bu Mekke'ye girip Mekke'yi eline geçirdiği ve Mekkeliler ona itaat ile boyun eğdiği zaman zarfında ona mübah kılınmıştı. Ama kendisi İbn Hatal'ı bundan sonra öldürmüştü diye cevap vermişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

"Malik b. Enes'e okudum." bir rivayette de: "Malik'e dedim ki: İbn Şihab sana Enes'den tahdis etti, sonra da hadisin sonunda (Malik): Evet dedi denilmektedir. Yani: Malik evet diye cevap verdi. Hadisin anlamı da şudur: İbn Şihab sana Enes'den böyle bir şey tahdis etti mi? diye sorulan soruya Malik: Evet, o bunu tahdis etti diye cevap verdi şeklindedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

MEKKE'YE ÜST SENİYYE'DEN GİRİP ALT SENİYYE'DEN ÇIKMANIN VE HERHANGİ BİR ŞEHRE FARKLI BİR YOLDAN GİRİP FARKLI BİR YOLDAN ÇIKMANIN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI