UMDETU’L

AHKAM

KADİR GECESİ

 

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ, BU GECEYİ ARAŞTIRMANIN TEŞVİK EDİLDİĞİ GECENİN YERİNİN VE ONU ARAYIP BULMANIN EN ÇOK ÜMİT EDİLDİĞİ ZAMANIN BEYANI

 

2768-219/16- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize İbn Numeyr ve Veki' Hişam'dan tahdis etti, o babasından, o Aişe (radıyallahu anha)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Kadir Gecesini Ramazan ayının son on gününde arayıp araştırın" buyurdu.

 

İbn Numeyr (arayıp araştırın anlamında): iltemisu dedi Veki' ise: teharrav, dedi.

 

Açıklama:

 

"O gün o (güneş) şuasız doğar." Bu bütün nüshalarda bu şekilde "güneş" lafzı zikredilmeksizin kaydedilmemiştir. Bilindiğinden ötürü hazf edilmiş ve zam ir böylelikle bilinen bir şeye ait olmuş olur. Yüce Allah'ın: "Perdenin arkasına saklandı" (Sad, 32) buyruğunda ve benzerlerinde olduğu gibi.

 

Lugat bilginleri der ki: Şua, güneş doğarken yüzünüz ona dönük baktığınız taktirde sicim ve çubuk şeklinde görülen ıŞığı demektir. el-Muhkem adlı eserin sahibi (İbn Side) meşhur olan bu anlamı zikrettikten sonra şunları da söylemektedir: Güneş doğduktan sonra etrafa uzanıp yayılmış gördüğün (aydınlık) olduğu da söylenmiştir, ışığının yayılmasıdır da denilmiştir. Çoğulu "eşia ve şuu (şin ve ayn ötreli olarak) gelir"

 

Kadı Iyaz dedi ki: Şuasız lafzının anlamı; Bunun Allah tarafından o gece için bir alamet kılınmış olması demektir. Bir diğer açıklamaya göre, bu gece melekler çokça gidip geldiklerinden ve yere kendileri ile birlikte indirilenlerle inip yükseldiklerinden ötürü, kanatları ve latif cisimleri ile güneşin ışığını ve şuaını örtmüş olduklarından böyle görünür. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ, BU GECEYİ ARAŞTIRMANIN TEŞVİK EDİLDİĞİ, GECENİN YERİNİN VE ONU ARAYIP BULMANIN EN ÇOK ÜMİT EDİLDİĞİ ZAMANIN BEYANI BABI