UMDETU’L

AHKAM

KADİR GECESİ

 

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ, BU GECEYİ ARAŞTIRMANIN TEŞVİK EDİLDİĞİ GECENİN YERİNİN VE ONU ARAYIP BULMANIN EN ÇOK ÜMİT EDİLDİĞİ ZAMANIN BEYANI

 

Kadir Gecesine Dair

 

İlim adamları dedi ki: Bu geceye Kadir Gecesi adının verilmesi meleklerin bu gecede o sene meydana gelecek kaderleri, rızıkları ve ecelleri yazmasından dolayıdır. Bu bakımdan yüce Allah'ın: "O gecede hikmet dolu her bir iş kısım kısım ayrılır" (Duhan, 4) buyruğu ile: "O gecede Rablerinin izni ile her bir iş için melekler ve ruh iner de iner" (Kadir, 4) buyruğunu andırmaktadır.

 

Bu da meleklere o senede olacakların açıkça gösterilmesi anlamındadır. Ayrıca onlara görevleri olanları yapmalarını emir buyurur. Bütün bunlar ise şanı yüce Allah'ın önceden bilip takdir ettiği hususlardır.

 

Bir diğer açıklamaya göre bu geceye Kadir Gecesi deniliş sebebi, Kadir ve şerefinin yüksek oluşundan dolayıdır. Sözüne itibar edilen herkes bu gecenin varlığı ve kıyametin kopacağı zamana kadar devam edeceği üzerinde icma etmişlerdir. Buna sebep ise, buna dair sahih ve meşhur hadislerdir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Bu gecenin yeri hususunda ilim adamları ihtilaf etmişlerdir. Bir topluluk bu gece bir sene bir gecede bir sene bir başka gecede olacak şekilde hep yer değiştirir demiştir. Bu açıklama ile bu husustaki hadisler bir arada cem ve telif edilebilmektedir. Ayrıca denilmektedir ki: Her bir hadis bu gecenin bulunduğu vakitlerden birisini açıklamıştır. Hadisler arasında bir tearuz (çatışma) yoktur. Malik, Sevr!, Ahmed, İshak, Ebu Sevr ve başkaları da buna yakın bir şekilde görüşlerini ifade etmişlerdir. Derler ki: Kadir Gecesi Ramazan ayının son on günü arasında yer değiştirir. Bütün Ramazan ayında yer değiştirdiği söylendiği gibi hayır bu gecenin vaki muayyendir, kesinlikle yer değiştirmez, aksine bu bütün yıllarda asla ayrılmamak üzere muayyen bir gecededir denilmiştir. Bu görüşe binaen de bu gece senenin tamamındadır denilmiştir. Bu da İbn Mes'ud, Ebu Hanife ve iki arkadaşının görüşüdür.

 

Gecenin Ramazan ayının tamamında olduğu da söylenmiştir. Bu da İbn Ömer ile ashab-ı kiramdan bir topluluğun görüşüdür.

Hayır, bu gece Ramazan'ın ortadaki on günü ile son on günündedir denilmiştir. Son on günde olduğu söylendiği gibi, son on günün tekli gecelerinde özellikle bulunur da denilmiştir. Çiftli "gecelerde de olur görüşü de vardır. Ebu Said'in rivayet ettiği hadiste olduğu gibi.

Bir başka görüşe göre Kadir Gecesi, yirmiüçüncü yahut yirmiyedinci gecedir. Bu da İbn Abbas'ın görüşüdür. Bu gecenin on yedinci, yirmibirinci ya da yirmiüçüncü gecede aranması gerekir görüşü de vardır. Bu da Ali ve İbn Mes'ud'dan rivayet edilmiştir. Yirmiüçüncü gece olduğu da söylenmiştir. Bu da ashap ve başkalarının çoğunun görüşüdür. Yirmidördüncü gece görüşü Bilal, İbn Abbas, Hasan ve Katade'den nakledilmektedir. Yirmiyedinci gece olduğu görüşü ise ashab-ı kiramdan bir topluluğun görüşüdür. Onyedinci gece olduğu da söylenmiştir. Bu görüş Zeyd b. Erkam ve yine İbn Mes'ud'dan nakledilmektedir. Ondokuzuncu gecedir de denilmiştir. Bu da yine İbn Mes'ud'dan nakledildiği gibi aynı şekilde Ali (radıyallahu anh)'dan da nakledilmiştir. Ayın son gecesi olduğu da söylenmiştir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Bazıları istisna teşkil ederek şöyle demişlerdir: Bu gece iki adam tartışınca kaldırıldı şeklindeki Rasulullah (s.a.v.)'in buyruğu dolayısı kaldırılmış demişlerdir. Ancak bu, bu istisnai kanaat sahiplerinin bir yanlışıdır. Çünkü hadisin son kısmı onların kanaatlerini reddetmektedir. Çünkü Rasulullah (s.a.v.): "Kaldırıldı ama bu sizin için hayırlı da olabilir. Bu sebeple siz bu geceyi (yirmi)yedinci ve (yirmi)dokuzuncu gecede arayınız." İşte hadis Buhari'nin Sahihi'nin baştaraflarında bu şekildedir. Bu hadiste de gecenin kaldırılmasından maksadın muayyen olarak bu gecenin ne zaman olduğunun beyanının kaldırılması olduğu açıkça ifade edilmektedir. Eğer kas ıt gecenin varlığının kaldırılması olsa idi, onun aranmasını ayrıca emretmezdi.

 

 

 

2753-205/1- Bana Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e Nafi'den rivayetini okudum. O İbn Ömer (radıyallahu anhuma)'dan rivayet ettiğine göre Nebi (s.a.v.)'in ashabından bazı adamlar rüyalarında Kadir Gecesinin son yedi gecede olduğunu gördüler. Rasulullah (s.a.v.): "Gördüğüm kadarı ile rüyalarınız son yedi günde olduğu hususunda bir biri ile örtüşmektedir. Bu sebeple o geceyi araştıracak olan onu son yedi gecede araştırsın" buyurdu.

 

 

2754-206/2- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e Abdullah b. Dinar'dan rivayetini okudum, o Abdullah b. Ömer (radıyallahu anhuma)'dan, o Nebi (s.a.v.)'den: "Kadir Gecesini son yedi gecede araştırınız" buyurdu.

 

Açıklama:

 

(2753) Rasulullah (s.a.v.)'in: "Rüyalarınızın birbiri ile örtüştüğünü görüyorum" yani gördüğünüz rüyalar birbirine uygun düşmektedir.

 

Elimizdeki bütün nüshalarda "tevateet: birbirine uygun düştü, örtüştü" kelimesi nüshalarda bu şekilde sonra te harfi ile yazılmıştır. Halbuki bu fiil hemzelidir. ile te arasında hemze'nin şeklen yazılması gerekir. Ve fiilin hemzeli olarak okunması zorunlu. Nitekim yüce Allah: "Allah'ın haram kıldığına sayıca uygun düşsünler diye" (Tevbe, 37) buyurmaktadır.

 

(2754) Rasulullah (s.a.v.)'in: "Kadir Gecesini araştınnız" yani onu bulmaya çok istekli olunuz ve oldukça gayret gösteriniz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ, BU GECEYİ ARAŞTIRMANIN TEŞVİK EDİLDİĞİ GECENİN YERİNİN VE ONU ARAYIP BULMANIN EN ÇOK ÜMİT EDİLDİĞİ ZAMANIN BEYANI BABI