UMDETU’L

AHKAM

ORUÇ BÖLÜMÜ

 

SEFERDE ÇALIŞMAYI ÜSTLENMESİ HALİNDE ORUÇ TUTMAYANIN ECRİ BABI

 

2617-10011- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti ... Enes (radıyallahu anh) dedi ki: Nebi (s.a.v.) ile birlikte seferde idik. Kimimiz oruç tuttu, kimimiz oruçlu değildi. Derken sıcak bir günde bir yerde konakladık. Aramızda gölgesi en çok olan kişi bir elbisesi olan kişi idi. Aramızdan eli ile dahi güneşten kendisini koruyanlanmız vardı. Oruç tutanlar yere yığıldı kaldı. Oruç tutmayanlar ise ayakta kalıp çadırlan kurdular, binekleri suladılar. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.): "Bugün oruç açanlar ecir ve mükafatı alıp götürdüler" buyurdu.

 

Açıklama:

 

(2618) "Oruç açanlar" oruç tutmamakla ihtiyatlı davrandılar. (İhtiyatlı davrandılar anlamını verdiğimiz lafız olan) "tehazzeme" kelimesi bizim diyarımızdaki bütün nüshalarda bu şekilde ha ve ze harfleri iledir. Kadı Iyaz da Sahih-i Müslim ravilerinin çoğunluğundan bunu böylece nakletmiş ve şunları söylemiştir: Bazıları ise bu lafzı ve dal harfi ile "fetehaddeme: hizmet etti" diye kaydetmişlerdir. Ayrıca bunlar doğru ifadenin bu olduğunu da iddia etmişlerdir. Çünkü bu kimseler (oruç tutmayanlar) hizmet görüyodardı. (Devamla) Kadı Iyaz dedi ki: Ama birincisi de sahihtir. Bunun sahih olmasının da üç açıklaması vardır:

 

1. Hizmet etmek için kollarını sıvadılar, anlamındadır.

 

2. Oldukça hizmet edip çalışmakta gayret göstermelerini anlatmak için bir istiaredir. "Ramazan'ın son on günü girdi mi olanca gayret eder ve izarını sıkı sıkıya bağlardı" hadisinde de bu anlam kastedilmektedir.

 

3. İhtiyatlı davranmak güçlü olanı yapmak ve maslahata olan işlere gerektiği gibi önem vermek demek olan "hazm" kökünden gelmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

RAMAZANIN KAZASINI ŞABAN AYINDA YAPMAK BABI