UMDETU’L

AHKAM

CENAZE

 

GIYABEN VE KABİR BAŞINDA KILINAN CENAZE NAMAZI

 CENAZE NAMAZI KILARKEN TEKBİR ALMAK HAKKINDA

 

2201-6211- ... Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (s.a.v.) Necaşi'nin vefat ettiği günde insanlara vefatını haber verdi. Onlarla namazgaha çıktı ve dört tekbir aldı.

 

Açıklama:

 

(2201) "Rasulullah (s.a.v.) Necaşi'nin öldüğü gün insanlara vefat ettiğini haber verdi... Ve dört tekbir aldı." Bu hadiste cenaze namazı tesbit edilmektedir. İlim adamları farz-ı kifaye olduğunu icma ile kabul etmişlerdir. Bizim Mezheb alimlerimize göre sahih olan tek bir erkeğin namaz lmasıyla farziyeti düşer, iki kişinin şart olduğu söylendiği gibi üç ve dört kişinin de şart olduğu söylenmiştir. Hadiste ayrıca şu hükümler vardır:

 

1. Cenaze namazındaki tekbirler dört tanedir. Bizim ve cumhurun mezhebinde kabul edilen görüş budur.

 

2. Hazır olmayan ölüye namaz kılınacağı (gıyabi cenaze namazı) hususunda Şafii'nin ve ona uygun kanaat belirtenlerin görüşlerinin lehine bir delil bulunmaktadır.

 

3. Necaşi'nin vefat ettiği günde Habeşistan topraklarında olmakla birlikte vefatını haber verdiğinden ötürü Rasulullah (s.a.v.)'in açık bir mucizesi dile getirilmektedir.

 

4. Cahiliye döneminin vefat haberini verdikleri şekilde değil de sadece cenaze namazını kılmak, onu kabre götürmek (teşyi') ve bu husustaki hakkının yerine getirilmesi suretiyle ölenin haberini vermek müstehabtır. Ölenin haberinin verilmesi (naİ) yasağını ihtiva eden buyruklar ile kastedilen ölüm haberini vermek bu değildir. Kasıt ölenin övülmeye değer hallerini ve diğer hususlarını söz etmeyi kapsayan bir muhteva ile cahili türden haber vermektir.

 

Hadisteki "namazgaha çıktı" ifadesi Ebu Hanife'nin cenaze namazı mescidin içinde kılınmaz görüşüne delil gösterilebilir ama hem bizim hem cumhurun kanaatine göre mescid içinde de cenaze namazını kılmak caizdir. Bu hususta ise Sehl b. Beyda'nın hadisi delil gösterilir ve bu hadiste namazgaha çıkmanın daha uygun olduğu ve böyle bir mucizeyi ihtiva eden bu durumun açığa çıkarılması şeklinde yorumlanır.

 

5. Cenaze namazını kılanların çoğaltılmasına da delil vardır. Ancak bu hadiste buna dair asli bir delalet bulunmamaktadır. Çünkü Hanefi'lere göre kabul olunmayan cenazenin namazını kılmak değil, cenazenin mescidin içerisine sokulmasıdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

CENAZE NAMAZI KILARKEN TEKBİR ALMAK HAKKINDA BİR BAB