UMDETU’L

AHKAM

CUMA NAMAZI

 

NAMAZDAN ÖNCE İKİ HUTBE VE İKİ HUTBE ARASINDA OTURMAYA DAİR BAB

 

1991-33/1- ... İbn Ömer'den ... Rasulullah (s.a.v.) cuma günü ayakta hutbe okur, sonra oturur, sonra ayağa kalkardı. (Ayrıca) dedi ki: Bugün yaptıkları (ya da bir okuyuşa göre: yaptığınız) gibi yapardı.

 

Açıklama:

 

(1991) "Nebi (s.a.v.) cuma günü ayakta hutbe verir, sonra oturur, sonra ayağa kalkardı" Cabir b. Semura'nın rivayet ettiği hadise görE (1992) Nebi (s.a.v.) iki hutbe verir, aralarında oturur, Kur'an okur, insanlara hatırlatmalarda bulunurdu." bir diğer rivayette (1993) Neb: (s.a.v.) ayakta hutbe okur, sonra otururdu ... yalan söylemiş olurdenilmektedir.

 

İşte bu rivayette Şafii mezhebi ve çoğunluğunun kanaatinin lehine delil bulunmaktadır. Buna göre cuma günü hutbesi, ayakta durabilecek gücü olan kimSe tarafından ancak her iki hutbenin de ayakta okunması halinde sahih olur. Yine cuma hutbesi iki hutbe arasında oturmadan sahih olmaz, cuma namazı da L"... hutbe olmaksızın sahih olmaz.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Genelolarak ilim adamları cumanın sahih olması için iki hutbenin şart olduğu kanaatindedir. Hasan-ı Basri, Zahiri mezhebi alimleri ve İbn Macişun'un Malik'den rivayet ettiğine göre cuma namazı hutbesiz de sah[-. olur. İbnu'l Abdilberr ise gücü yeten kimsenin hutbeyi ancak ayakta okuyabileceği hususunda icma etmiş olduklarını nakletmiştir.

 

Ebu Hanife, ayakta hutbeyi vermek vacip değildir. Oturarak hutbenin verilmesi de sahihtir derken, Malik de: Bu vaciptir, onu terk edecek olursa kötü bir iş yapmış olur, bununla birlikte cuma sahihtir, demiştir.

 

Ebu Hanife, Malik ve cumhurun görüşüne göre iki hutbe arasında oturmak sünnettir, vacip de şart da değildir. Şafii mezhebine göre ise iki hutbe arasında oturmak farzdır, hutbenin sıhhatı için de bir şarttır.

 

Tahavi dedi ki: Bunu Şafii'den başka söyleyen olmamıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

CUMA GÜNÜ HUTBENİN DİNLENMESİNE DAİR BİR BAB