UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

GECE NAMAZI VE NEBİ (S.A.V.)'İN GECELEYİN KILDlĞI REK'AT SAYISI, VİTİR NAMAZININ BİR REK'AT OLDUĞU VE BİR REK'ATIN SAHİH BİR NAMAZ OLDUĞU BABI

 

i733-136/20- Bize Yahya b. Yahya da haber verdi. .. Rasulullah (s.a.v.) gecenin her vaktinde vitir kılmıştır. Sonunda vitir namazını sehe: vaktinde kılmıştır. 

 

Açıklama:

 

(1734) "Rasulullah (s.a.v.) gecenin her vaktinde vitir kıldı sonunda ... " diğer rivayette (1735) ise: "Gecenin sonuna kadar" denilmektedir. Bundan vaktinin girmesinden sonra gecenin bütün vakitlerinde vitir kılmanın caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bununla birlikte ilim adamları ilk vaktinin hangisi olduğunda ihtilaf etmişlerdir:

Mezhebimizdeki sahih ve Şafii'den ve mezheb alimlerinden meşhur olan kanaate göre yatsı namazının bitirilmesi ile birlikte vitir namazının vakti girer ve fecrin çıkışına kadar devam eder. İkinci görüşe göre yatsı namazının vaktinin girmesi ile birlikte girer. Bir diğer kanaate göre de yatsıdan sonra bir nafile kılınmadıkça tek bir rek'atle vitir kılmak sahih olmaz. Bir görüşe göre ise vitrin vakti sabah namazına kadar devam eder, güneşin doğuşuna kadar devam ettiği de söylenmiştir.

 

"Sonunda vitri se her vaktinde kıldı" yani onun son yaptığı se her vaktinde vitir kılmak şeklinde idi. Kastettiği ise, diğer rivayette söylediği gibi, gecenin son vaktidir. Buradan da gecenin son vaktinde vitir kılmanın müstehab olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bu hususta sahih hadisler birbirini pekiştirmektedir.

 

 

 

1717-123/4- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ... o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (s.a.v.) geceleyin on üç rek'at namaz kılardı. Bunlardan beşini vitir olarak kılar ve sonundaki oturuş dışında hiçbirinde oturmazdı.

 

Açıklama:

 

(1717) "Geceleyin on üç rek'at kılar, bunun beş rek'atını vitir olarak kılar. hiçbirinde oturmaz, yalnız sonuncusunda otururdu" diğer rivayette (1715) "Her iki rek'atın sonunda selam verirdi" öbür rivayette (1720): "Dört rek'at, sonra dört rek'at daha kılar sonra üç rek'at kılardı" öbür rivayette (1721): "Sekiz rek'a: kıldıktan sonra bir rek'atı vitir olarak kılardı" bir başka rivayette (1724): "Or. rek'at kılıp bir secde (rekat)ı da vitir kıldığı" İbn Abbas'ın (1788 vd) rivayet ettiğ: hadiste "İki rek'at kıld!..." İbn Ömer ise daha sonra gelecek rivayetinde: "Gecc namazı ikişer rek'at ikişer rek'at kılınırdı" denilmektedir.

 

Bütün bunlar vitir namazının özel olarak bir rek'attan ibaret olmadığı on bir rek'at ve on üç rek'at dahi olmadığı aksine bütün bunların ve bunların arasındaki sayıların da caiz olacağı, bir kaç rek'atın tek bir selam ile kılınmasının de. caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bütün bunlar cevazı beyan içindir. Yoksa er. faziletlisi her iki rek'atın sonunda selam vermektir. Rasulullah (s.a.v.)'in meşhur olan fiill uygulaması ile gece namazının ikişer rek'at ikişer rek'a: olarak kılınması emri bilinen bir husustur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

NAMAZDAN SONRA ZİKİR BABI