UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

TEK BİR ELBİSE İÇİNDE NAMAZ KILMAK VE O ELBİSENİN NASIL GİYİNİLECEĞİ BABI

 

1151-277/4- ... O A'rec'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine görE Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Sizden herhangi bir kimse bi elbise içinde omuzlarında ondan herhangi bir şey bulunmaksızın namaz kılmasın" buyurdu.

 

Açıklama:

 

(1148) "Rasulullah (s.a.v.)'e bir elbise içinde namaz kılma'.: hakkında soru soruldu ... " Hadisten tek bir elbise içinde namaz kılmanın caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bu hususta görüş ayrılığı yoktur. Tek istisna İbr:

 

Mes'ud (radıyallahu anh)'dan bu hususta nakledilen rivayettir. Onun da sıhhatir': bilmiyorum. Namazın iki elbise içinde daha sahih olduğu üzerinde icma etmişlerdir.

 

Hadisin manası şudur: Herkes iki elbise bulamaz. Eğer iki elbise vacip olsaydı, bunları elde edemeyen kimsenin namaz kılamaması da söz konusu olurdu. Bunda ise bir zorluk vardır. Yüce Allah ise: "Ve o dinde sizin aleyhinize bir zorluk bırakmamıştır. " (Hac, 87) buyurmaktadır.

 

Nebi (s.a.v.) ile ashabın (radıyallahu anhum) bir elbise içinde namaz kılmalarına gelince, bu ikinci bir elbise bulamamaları ve bulmaları ile birlikte caiz olduğunu beyan etmek istedikleri zamanda olmuştur. Nitekim Cabir (radıyallahu anh): Bilmezler beni (tek elbise içinde namaz kılarken) görsünler diye böyle yapıyorum, demiştir. Yoksa az önce geçtiği gibi iki elbise içinde namaz kılmak daha faziletlidir.

"Sizden biriniz tek bir elbise içinde omuzlarının üzerinde ondan bir şey bulunmaksızın namaz kılmasın." İlim adamları dedi ki: Bunun hikmeti şudur: Tek elbiseyi izar olarak (peştamal gibi) giyinip de ondan omuzlarının üzerinde bir şey bulunmazsa avretinin açılmayacağından emin olunamaz. Halbuki onun bir bölümünü omuzlarının üzerine atarsa durum böyle değildir. Ayrıca onu bir ya da iki eliyle tutmak ihtiyacını da duyabilir ve o taktirde bu işle de meşgulolarak göğsünün altında, sağ elini sol elinin üzerinde bağlamak sünnetini ve ellerini kaldırmasının meşru olduğu yerlerde ve başka yerlerde kaldıramaz çünkü tek elbiseyi peştamal gibi saracak olursa bedeninin üst tarafını ve ziynet yerini örtmeyi de terk etmiş olur. Halbuki yüce Allah: "Ziynetinizi takınınız" (A'rM 31) buyurmaktadır.

 

Diğer taraftan Malik, Ebu Hanife, Şafii -yüce Allah'ın rahmeti onlara- ve cumhur şöyle demektedir: Buradaki nehy haram kılmak için değil, tenzih içindir. Avretini örten bir elbise içinde omuzları üzerinde bir şey bulunmaksızın namaz kılacak olursa kerahetle birlikte namazı sahih olur. Onun bir bölümünü omuzlarının üzerine atabilecek gücü olsun ya da olmasın fark etmez.

 

Ahmed ve seleften bazıları -yüce Allah'ın rahmeti onlara- ise eğer elbisesinin bir kısmını omuzları üzerine atabilecek gücü varsa -hadisin zahirinden ötürü- bir bölümünü omuzları üzerine atmadıkça namazı sahih olmaz.

 

Ahmed b. Hanbel'den gelen bir başka rivayete göre ise namazı sahih olur ama onu terk ettiği için günahkar olur.

 

Cumhurun delili, Cabir (radıyallahu anh)'ın rivayet ettiği hadiste eğer elbise genişse ona bürünür, eğer dar ise onu izar olarak sarar şeklindeki Resulullah (s.a.v.)'in buyruğudur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

SARIMSAK, SOĞAN, PIRASA YA DA BUNA BENZER KOKUSU HOŞ OLMAYAN BİR ŞEYLER YİYEN KİMSENİN (MESCİDE GELMESİNİN) NEHYEDİLMESİ BABI