UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

NAMAZDA KÜÇÜK ÇOCUKLARı TAŞIMANIN CAİZ OLDUĞU BABI

 

1212-4111- ... O Ebu Katade'den rivayet ettiğine göre Resulullah (s.a.v.)'in kızı Zeynep ile Ebu'l-As b. er-Rabi'in kızı olan Umame'yi taşıyarak namaz kılardı. Ayağa kalktı mı onu taşır, secdeye vardı mı onu yere koyardı.

Yahya dedi ki: Malik de: Evet, dedi.

 

Açıklama:

 

Bu babta Umame (radıyallahu anha)'nın taşınması ile ilgili hadis yer almaktadır. Bunda bir insanı yahut kuş, koyun ve buna benzer tahir / temiz bir hayvanı taşıyarak namaz kılmanın sahih olduğuna ve çocukların elbiselerinin ve bedenlerinin necis oldukları kesinlikle bilinmediği sürece tahir (temiz) olduğuna, az bir işin namazı bozmadığına, yapılan bir iş birden çok olmakla birlikte arka arkaya yapılmayıp, aksine dağınık bir şekilde yapılacak olursa yine namazı bozmadıklarına delil olduğu gibi;

 

Hadisten, küçük çocukların ve diğer zayıf kimselerin seviyesine inileceğine, onlara merhamet ve şefkat gösterilip, onlara hoşlarına gidecek şekilde davranılacağına da delil vardır.

 

Küçük kız ve erkek çocuklarını ve bunların dışında necis olmayan bir hayvanı, farz ve nafile namazda taşımak caizdir. İmamın da, imama uyanların da, tek başına namaz kılanların da bunu yapması caizdir.

Malik (r.anh)'ın mezhebine mensup fukaha bunu nafile namaz hakkında yorumlamışlar ve farz namazda bunun caiz olmadığını söylemişlerdir ama böyle bir tevil tutarsızdır çünkü sahabinin "imamlık yaparken" ifadesi onun farz namaz kılarken bunu yaptığı hususunda açık ya da açık gibi bir ifadedir.

 

Maliki fukahasından bazıları da bunun nesh edilmiş olduğunu ileri sürmüş, diğer bir kısmı bunun Nebi (s.a.v.)'e özelolduğunu, daha başkaları ise bunun bir zaruret sebebiyle yapıldığını söylemişlerse de bütün bu iddialar batıldır ve kabul edilemez çünkü bu söylediklerine delil yoktur, böyle bir yorum yapmayı zorunlu kılan bir husus da bulunmamaktadır. Aksine hadis sahih olup, bu işin cevazı hususunda da gayet açıktır, ayrıca bu hadiste şeriatın kurallarına muhalif bir husus da yoktur çünkü insan temiz olduğu gibi, onun karnında bulunan necisliğin hükmü yoktur çünkü bu necaset onun midesindedir. Küçük çocukların elbiseleriyle, vücutları da temiz kabul edilir. Şer'i deliller bu hususta birbirini desteklemektedir.

 

Namazda yapılan işler ise az ya da dağınık olursa namazı bozmaz. Nebi (s.a.v.)'in bu işi de bunun caiz olduğunu beyan etmekte ve bununla sözünü ettiğim bu kaidelere dikkat çekmektedir. İşte bu durum İmam Ebu Süleyman el-Hattabi'nin şu iddiasını da reddetmektedir: Yapılan bu iş sanki kasten yapılmamış gibidir. Onu namazda taşıması çocuğun ona asılması dolayısıyla olmuştu, o da çocuğu itmemişti. Bu sebeple ayağa kalktı mı çocuk da onunla birlikte kalkmıştı. (Hattabi devamla) dedi ki: Onun Umame'yi taşıdığı sonra da onu koyduğu ve bu işi kasten arka arkaya yaptığı sakın zannedilmesin çünkü böyle bir iş amel-i kesirdir (çok miktarda bir iştir) ve kalbi de meşgul eder. Nebi (s.a.v.)'i hamisa (denilen işlemeli, desenli) elbise meşgul ettiğine göre böyle bir iş onu nasıl meşgul etmesin?

 

Hattabi'nin -yüce Allah'ın rahmeti ona- sözleri bunlardır ama bunlar batıldır ve soyut bir iddiadan ibarettir. Bu iddiayı reddeden hususlardan birisi de Müslim'in Sahihindeki: "Ayağa kalktı mı onu taşırdı" ifadesidir.

 

"Secdeden kalktı mı onu tekrar alırdı." Yine Müslim'in rivayetinde:

"Umame'yi taşıyarak yanımıza çıktı ve namaz kıldırdı" deyip, hadisi zikrettiğini görüyoruz.

 

Hamisa meselesine gelince, o faydasız yere kalbi uğraştırır. Umame'yı taşımanın ise kalbi meşgul ettiğini kabul etmiyoruz. Kalbi uğraştırsa dahi bunun çeşitli hükümleri ve sözünü ettiğimiz ve etmediğimiz türlü kuralları beyan edip, onlara açıklık getirmesi gibi bir sonucu ortaya çıkmaktadır. İşte hamisa ile ilgili rivayetin aksine bu önemli hususlar dolayısıyla böyle bir meşguliyet helal olmuştur. Kesin doğru şu ki, hadis böyle bir işin caiz olduğunu beyan etmek ve birtakım önemli hususlara dikkat çekmek içindi. Böyle bir davranış bizim için caizdir ve kıyamet gününe kadar Müslümanlar için devam edecek bir şer'i hükümdür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

SECDEDE İTİDAL VE AVUÇLARI YERE KOYUP, DİRSEKLERİ YANLARINDAN (UZAKLAŞTIRIP) KALDIRMA, KARNI DA UYLUKLARDAN KALDIRMA (UZAK TUTMA) BABI