UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

ORUCA BAŞLAMANIN FECRİN ÇIKMASI İLE GERÇEKLEŞTİĞİ VE FECİR ÇiKINCAYA KADAR KİŞİNİN YEMEK YEME VE BAŞKA HUSUSLARI YAPABİLECEĞİ İLE ORUCA BAŞLAMAK SABAH NAMAZININ VAKTİNİN GİRMESİ VE DAHA BAŞKA BİR TAKIM HÜKÜMLERİN KENDİSİNE BAĞLI OLDUĞU FECRİN NİTELİKLERİNİN BEYANI BABI

 

2531- ... O Abdullah (radıyallahu anh)'dan o Rasulullah (s.a.v.)'den: "Şüphesiz Bilal gece iken ezan okur. Bu sebeple sizler İbn Ümmü Mektum'un ezanını işitinceye kadar yeyip içiniz" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Rasulullah (s.a.v.)'in: "Şüphesiz Bilal gece vakti ezan okur ... yeyip içiniz" buyruğundan çeşitli hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Fecir doğmadan önce sabah ezanını okumak caizdir.

 

2. Fecir doğuncaya kadar (oruç tutacak kimseler için) yemek, içmek, cima etmek ve diğer (mübah) işleri yapmak caizdir.

 

3. Gözleri görmeyen kimsenin ezan okuması caizdir. Mezheb ''alimlerimiz Bunun caiz olduğunu söylemişlerdir. Ancak onunla birlikte gözü gören birisinin de bulunması şartı ile ki İbn Ümmü Mektum ile birlikte Bilal'in bulunması gibi. O taktirde bunda kerahet bulunmaz. Şayet onunla birlikte gözü gören birisi yoksa yanlışlık yapacağı korkusu ile mekruh olur.

 

4. Sabah namazı için iki defa ezan okumak müstehabtır. Bunlardan biri fecirden önce, diğeri fecrin doğuşundan hemen ilk doğuş vaktinde okunur.

 

5. Müezzinin sesine (okunan ezana) güvenmek. Malik, Müzeni ve gözleri görmeyen kimsenin şahitliğini kabul eden diğer kimseler bunu delil göstermişlerdir. Cumhur ise buna şahitlikte (konunun) hakkında bilgi sahibi olmak şart olarak aranır demiştir. Ama ses ile ilim hasıl olmaz. Çünkü sesler birbirine benzeyebilir. Ancak ezan ve namaz vakti hususunda ise (ağırlıklı) zan sahibi olmak yeterlidir.

 

6. Niyet ettikten sonra yemek yemenin caiz olduğuna delildir. Niyetten sonra yemek yeme ile oruç niyeti bozulmuş olmaz. Çünkü Nebi (s.a.v.) fecrin doğuşuna kadar yemek yemeyi mübah kılmıştır. Bilindiği gibi fecrin doğuşundan sonra niyet etmek caiz değildir. O halde niyetin fecirden önce olduğuna ve ondan sonra yemek yemenin zarar vermediğine delildir. İşte gerek bizim mezhebimizin gerek bizden başkalarının mezhebinin meşhur olan doğru görüşü budur. Kimi Mezheb alimimiz de şöyle demektedir: Eğer niyetten sonra yemek yer yahut cima yaparsa niyeti bozulur, niyetini yenilemesi icab eder. Aksi taktirde orucu sahih olmaz. Bu ise açık bir yanlışlıktır.

 

7. Sahur yapmak ve onu geciktirmek müstehabtır.

 

8. Büyük bir mescid için iki müezzin edinilebilir. Mezheb ''alimlerimiz şunları söylemektedir: Eğer ihtiyaç olursa ikiden fazla müezzin edinmek de caizdir. Nitekim Osman (radıyallahu anh) dört müezzin edinmişti. Şayet dört müezzinden fazlasına ihtiyaç olursa daha sahih olan görüş ihtiyaca ve maslahata göre fazlasının da görevlendirilebileceği şeklindedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

EZANI DUYAN KİMSENİN MÜEZZİNİN SÖYLEDİĞiNİN AYNISINI SÖYLEMESİNİN, SONRA NEBİ (S.A.V.)'E SALAVAT GETİRMESİNİN, ARKASINDAN ALLAH'TAN ONA VESİLEYİ DİLEMESİNİN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI