UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

SABAH NAMAZININ İKİ REK'ATLIK SÜNNETİNİN TEKİDİ VE FAZİLETİ  -  FARZLARDAN ÖNCEKİ VE SONRAKİ REVATİB SÜNNETLERİN FAZİLETİ VE BUNLARIN REK'AT SAYILARININ BEYANI BABI

 

1695-104/5- ... Bize Ubeydullah, Nafi'den tahdis etti. O İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (s.a.v.) ile birlikte öğleden önce iki rek'at, ondan sonra da iki rek'at, akşamdan sonra da iki rek'at, yatsıdan sonra iki rek'at, cumadan sonra da iki rek'at kıldım. Akşam, yatsı ve cumada (bunları) Nebi (s.a.v.) ile birlikte evimde kıldım.

 

Açıklama:

 

Buharı ve Müslim'in Sahih'lerinde ikindi namazının ratip sünneti söz konusu edilmemektedir. Ama Ebu Davud'un Sünen'inde sahih bir isnad ile Ali (radıyallahu anh)'dan rivayete göre Nebi (s.a.v.) ikindiden önce iki rek'at namaz kılarmış. İbn Ömer (radıyallahu anh)'ın da Nebi (s.a.v.)'den:

 

"Allah ikindiden önce dört rek'at kılan kişiye rahmet buyursun" buyruğunu da Ebu Davud ve Tirmizı rivayet etmiş olup, Tirmizı hasen bir hadistir, demiştir. Öğleden sonra dört rek'at kılınması hususunda da Ümmü Habibe'den sahih bir hadis rivayet edilmiştir. O dedi ki: Rasulullah (s.a.v.): "Kim öğleden önce dört, öğleden sonra da dört rek'at kılmaya devam ederse Allah ona cehennem ateşini haram eder." Bunu da Ebu Davud ve Tirmizı rivayet etmiş olup Tirmizı, hasen-sahih bir hadistir, demiştir.

 

Buhari'nin Sahih'inde İbn Muğaffel'den rivayete göre Nebi (s.a.v.): ''Akşamdan önce kılın" buyurmuş, üçüncüsünde ise "dileyen kimse için" eklemiştir. Buhar! ve Müslim'in Sahihlerinde yine İbn Muğaffel'den Nebi (s.a.v.): "Her iki ezan arasında bir namaz vardır" buyurduğu rivayet edilmektedir ki, kastettiği ezan ile kamet arasıdır.

Bunlar farzlarla birlikte kılınan revatip sünnetler hakkında sahih hadislerdir.

 

Mezheb ''alimlerimiz ve ulemanın cumhuru bütün bu hadisleri kabul etmiş ve geçen hadislerde söz konusu edilen bütün bu nafileleri müstehab kabul etmişlerdir. Bizim mezheb ''alimlerimiz arasında bunların hiçbirisi hakkında -akşamdan önceki iki rek'at müstesna- görüş ayrılığı yoktur. Akşamdan önceki iki rek'at hakkında da mezheb alimlerimizin iki görüşü olup bunların daha meşhur olanına göre müstehab olmadıklarıdır. Ama muhakkiklere göre sahih olan bunların İbn Muğaffel'in rivayet ettiği hadis ile bu iki rek'atı kılmak için direklerin arkasında namaza durmakta acele etmeleri ile ilgili hadisler sebebi ile müstehab kabul etmişlerdir ki, bu son hadis de Buhari ve Müslim'in Sahih'lerindedir.

 

Mezheb ''alimlerimiz ve başkaları dedi ki: Revatip sünnetlerin sayısı hususunda hadislerin farklı olması, bu hususta işin genişliği şeklinde yorumlanır, ayrıca bunların en az ve en mükemmel sınırlarının bulunduğunu gösterir. En azı kılınmak sureti ile sünnetin aslı yerine getirilmiş olmakla birlikte, tercih olunan daha çok ve daha mükemmelolanı yapmaktır. Bu da kuşluk namazı ile ilgili hadislerle vitir hakkındaki hadislerdeki ihtilaf gibidir. Bütün bu namazlar hakkında en az ve en çok rek'at sayıları ile ikisi arasındaki rek'at sayıları belirtilmektedir ki, sünnetin esasını yerine getirmek için yeterli olan asgari rek'at sayısı ile en mükemmel ve orta halli rek'at sayısına delalet etmesi içindir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

SABAH NAMAZININ İKİ REK'AT SÜNNETİNİN MÜSTEHAB OLDUGU, BUNLARI KILMAYA VE UZUN TUTMAMAYA, BUNLARI KILMAKTA DEVAM ETMEYE TEşVİK VE BU İKİ REK'ATTA NEYİN OKUMASININ MÜSTEHAB OLDUĞU BEYANI BABI