UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

NAMAZ KILMANIN NEHYEDİLDİĞİ VAKİTLER BABI

 

Bu babtaki hadislerde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in güneş batıncaya kadar ikindiden sonra, güneş doğuncaya kadar sabah namazından sonra ve yükselinceye kadar doğuşundan sonra ayrıca zeval buluncaya kadar da istivası (göğün tam ortasında bulunması) zamanında batıncaya kadar da sararması zamanında namaz kılmanın yasak olduğunu bildirdiği hadisleri yer almaktadır. Ümmet bu vakitlerde sebebi olmayan bir namazın mekruh olduğunu icma ile kabul etmiş, bu vakitlerde eda olarak farz namazların kılınmasını caiz olduğu üzerinde ittifak etmiş fakat tahiyyetü'l mescid, tilavet secdesi, şükür secdesi, bayram namazı, küsuf namazı gibi sebebi olan nafile namazlar ve cenaze namazı ile geçmiş namazların kazalarının kılınması hususunda ihtilaf etmişlerdir.

 

Şafii'nin ve bir kesimin benimsediği kanaate göre bütün bu namazların kılınması kerahet söz konusu olmaksızın caizdir. Ebu Hanife'nin ve diğerlerinin görüşüne göre ise hadislerin genel ifadesi dolayısı ile bunlar da nehyin kapsamına girmektedir. Şafii ve ona uygun kanaat belirtenler Nebi (s.a.v.)'in öğle namazının sünnetini ikindiden sonra kaza ile kıldığının sabit olduğunu delil göstermişlerdir. Bu rivayet ise vaktinde kılınmayan sünnetin kaza edilmesi hususunda açık bir ifade olduğuna göre vakti gelmiş namazın ve kazası yapılacak olan farzın kılınması ise öncelikle söz konusu olmalıdır. Cenazenin durumu da böyledir.

 

İşte bunlar bu babın ihtiva ettiği genel hükümler ile ilgili bir özetlemedir.

 

Bunun kapsamı içerisinde yüce Allah'ın izni ile babta yer alan hadislerde yeri geldikçe bir kısmına dikkat çekeceğimiz bir takım fer'i meseleler ve incelikler de bulunmaktadır.

 

 

1918-286/2- ... Bize Ebu'ı-Aliye, İbn Abbas'dan şöyle dediğini haber verdi: Aralarında en sevdiğim kişi olan Ömer b. el-Hattab'ın da bulunduğu Rasulullah (s.a.v.)'in ashabından birden çok kişiden işittiğim üzere Rasulullah (s.a.v.) güneş doğuncaya kadar sabah namazından sonra ve güneş batıncaya kadar ikindiden sonra namaz kılmayı nehyetti.

 

Açıklama:

 

(1919) "Güneş çıkıncaya kadar" buradaki "teşruku: çıkıp aydınlatınca" ifadesini te harfi ötreli ve re harfi kesreli (tuşriku) şeklinde zaptettik. Kadı Iyaz da Müslim Şerhi'nde buna böylece işaret etmiştir. Aynı zamanda biz bu kelimeyi te harfi fethalı, re harfi ötreli (teşriku) şeklinde olarak da zapt etmiş bulunmaktayız. Bizim diyarımızdaki ravilerin çoğunluğunun zaptı da bu şekildedir. Kadı Iyaz'ın Meşarikul Envar adlı eserinde zikrettiği rivayet de budur. Dil bilginleri dedi ki: Talaat ve tatluu (doğdu doğar), garabet ve tağrubu (battı batar) vezninde şerakat ve teşruku denilir. Bu da güneşin yükselip ortalığı aydınlatması anlamını ifade eder. "Ve yer rabbinin nuru ile aydınlandı" (Zümer, 69) anlamındaki buyrukta da aynı lafız kullanılmıştır.

 

Burada te harfini fethalı olarak okuyanlar bu rivayetten önceki ve sonraki rivayetlerde "hatta tetlua" doğuncaya kadar fiilinin kullanıldığını söyleyerek onlara muvafık olması için bu lafzın da burada buna göre okunması gerekir, demişlerdir. Te harfinin ötreli (tuşriku) şeklinde okunacağını söyleyenlerin görüşünün lehine de Kadı Iyaz güneşin doğuşu esnasında namaz kılmayı nehyeden hadisler ile güneşin kaşının (kenarının) göründüğü zamandan itibaren iyice görününceye kadar namaz kılmayı nehyeden diğer hadisleri delil göstermiştir. Ayrıca güneş yükselip ortayı iyice aydınlatacak şekilde (yükselinceye kadar) ki üç saat ile ilgili hadisi de delil göstermiş ve şunları söylemiştir: İşte bütün bunlar diğer bütün rivayetlerde sözü edilen güneşin çıkmasından maksadın yükselip ortalığı aydınlatması olduğunu, yalnızca güneşin kursunun (yuvarlağının) görünmesinin kastedilmemiş olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Kadı Iyaz'ın bu açıklaması bu husustaki rivayetleri bir arada telif edebilmek için doğru kaçınılmaz ve başka yoruma gitmeye imkan bırakmayacak bir açıklamadır.

 

 

 

1920-288/4- ... Bana Ata b. Yezid el-leysi'nin haber verdiğine göre o Ebu Said el-Hudri'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (s.a.v.): "Güneş batıncaya kadar ikindi namazından sonra namaz olmaz, güneş doğuncaya kadar da sabah namazından sonra namaz olmaz" buyurdu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

KILINMAYAN NAMAZLARIN KAZASI VE SIRALANMASI  -  SALAT-I VUSTA (ORTA NAMAZ) İKİNDİ NAMAZIDIR DİYEN KİMSELERİN DELİLİ BABI