UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

HEMEN YEMEK İSTEDİĞİ BİR YEMEĞİN HAZIR BULUNMASI HALİNDE NAMAZ KILMANIN VE KÜÇÜK VE BÜYÜK ABDESTİ SIKIŞMIŞ OLMAKLA BİRLİKTE NAMAZ KILMANIN MEKRUH OLUŞU BABI

 

1241-64/1- Bana Amr en-Nakid, Zuheyr b, Harb ve Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis edip dediler ki: ... Enes b. Malik, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Akşam yemeği hazır olup da namaz için kamet getirilecek olursa siz akşam yemeği ile başlayınzz" buyurdu.

 

Açıklama:

 

(1241) ''Akşam yemeği hazır olur da"," diğer rivayette (1242) ''Akşam yemeği konulup da ... " bir diğerinde (1244) "Birinizin akşam yemeği konulup da ... " (1246) yemek hazırken ve kişi küçük veya büyük abdeste sıkışmışken ... " denilmektedir.

 

Bu hadislerden anlaşıldığı üzere;

 

1- Kişinin canının çektiği bir yemek hazırken namaz kılması mekruhtur çünkü bundan dolayı kalp o yemekle uğraşır ve huşunun kemali kaybolur.

 

2- Küçük ve büyük abdeste sıkışmış iken de namaz kılmak mekruhtur.

 

3- Bu anlamda olup kalbi uğraştıran ve huşunun kemalini ortadan kaldıran diğer hususlar da bu kapsama girer.

 

Ancak bu mekruh oluş bizim mezhebimiz alimlerinin de, başka Mezheb alimlerinin de çoğunluğuna göre vakit yeteri kadar genişse bu halde namaz kılarsa mekruhluk söz konusudur ama eğer yemek yemesi ya da taharet alması halinde namaz vakti çıkacak kadar vakit darsa namazı vaktinin dışına çıkarmanın haram olması dolayısıyla bu hali ile namaz kılar ve namazını geciktirmesi caiz olmaz.

 

Mezheb alimlerimizden Ebu Sa'd el-Mütevelli de bu konuda kimi mezhebimiz alimlerinden şöyle bir görüş nakletmektedir: Böyle bir kişi bu haliyle namaz kılmaz, aksine yemek yer (abdesti sıkışmışsa) abdest alır ister vakit çıkacak olsun çünkü namazın maksadı huşudur, bu durumda huşuyu kaybetmiş olmaz ama vakit geniş olmakla birlikte bu hali üzere namaz kılacak olursa bize göre de, cumhura göre de namazı sahih olmakla birlikte bir kerahet işlemiş olur ama namazını iade etmesi müstehaptır, vacip değildir.

Kadı Iyaz ise, Zahiri alimlerden bu durumda namazın batıl olacağı görüşünü nakletmektedir.

 

İkinci rivayette ise akşam namazının vaktinin bir süre devam ettiğine delil bulunmaktadır. Bu hususta hem bizim mezhebimizde, hem de diğer ilim adamları arasında yüce Allah'ın izniyle namaz vakitleri ile ilgili bablarda açıklayacağımız üzere görüş ayrılığı vardır.

 

Başka bir hadiste ''Akşam yemeğini bitirmeden acele edip, namaz kılmasın" buyruğu bu durumdaki bir kimsenin yemekten ihtiyacı kadarını tamamen yiyebileceğine delil vardır, doğrusu da budur. Bazı mezhebimiz alimlerinin aşırı derecedeki açlığını susturacak kadar birkaç lokma yiyebileceği şeklindeki tevilleri doğru değildir. Bu hadis böyle bir tevilin batıl olduğu hususunda açık bir ifade taşımaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

NAMAZ KILMANIN NEHYEDİLDİĞİ VAKİTLER BABI