MİN HAC ANA SAYFA

 

FEY’ VE GANİMET

 

A. GENEL BİLGİLER

 

B. GANİMET VE AHKAMI

Ganimet, at veya deveyi koşturup savaşarak kafirlerden elde edilen maldır.

 

Müslüman askere, Öldürdüğü kişinin selbi verilir. Selb; öldürülen kişinin üzerinde bulunan elbisesi, ayakkabısı, çorabı ve savaş aletleridir. Savaş aletlerinden kasıt çelik gömlek, silâh, binek, eğer, gem keza bilezik, kemer, yüzük ve beraberinde bulunan gıdadır. En zahir kavle göre düşman askerinin beraberinde bulunan yardımcı binek hayvanı da selbtir. Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, at üzerinde bulunan heybe selb değildir.

 

Asker, selbi sadece savaş esnasında kafirin vereceği zarara en­gel olmak maksadı ile tehlikeye girmesi neticesinde hak eder. Asker, kaleden veya savaş safında düşmana ateş eder veya uykudaki kafiri veya esiri öldürür veya kafirler mağlup olduktan sonra birini öldürürse selbi hak etmiş olmaz.

 

Kafirin vereceği zarara engel olmak ise, onu kendisini koruya­mayacak hale getirmektir. Bu da ya gözlerini çıkarmak veya ellerini ve ayaklarını kesmekle olur. Keza en zahir kavle göre kafiri esir al­mak veya ellerini veya ayaklarını kesmekle onun vereceği zarar en­gellenmiş olur. Meşhur kavle göre, selb beş hisseye bölünmez. Öldürene selb verildikten sonra ganimet malını muhafaza etmek, nakletmek ve diğer işlerin masrafları ondan harcanır. Sonra geri ka­lan ganimet beş hisseye bölünür. Bir kısmı yukarıda açıklanan fey'in beşte birini alan kişilere dağıtılır.

 

En sahih kavle göre nefel, amme maslahatı için ayrılmış hisse­nin beşte birinin beşte birinden verilir. İmamın, yapılmakta olan sa­vaştan elde edilecek ganimetten nefel vermesi caizdir. Amme masla­hatı için eli altında bulundurduğu maldan vermesi de caizdir.Nefel, imam veya amirin kafirlere gücü nispetinde zarar vermeye çalışan kimselere vermeyi şart koştuğu maldır. Ganimetin geriye kalan dört kısmı ise, menkul olsun gayri menkul olsun ganimeti toplayanlar içindir.

 

Ganimetçi (gazi), savaşmasa da savaşmak niyeti ile savaşta hazır bulunan kimsedir. Savaş sona erdikten sonra savaş meydanına gelip hazır bulunan kimselere hisse verilmez.

 

Ganimet malı toplanmadan önce hazır bulunan kimselere his­se verileceği hususunda bir vecih vardır. Savaş sona erip mal top­landıktan sonra Ölen ganimetçinin hissesi mirasçılarına verilir. Ke­za en sahih kavle göre, savaş sona erip mal toplanmadan önce öle­nin hükmü de böyledir. Savaş devam ettiği esnada ölen kimseye mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre hisse verilmez.

 

En zahir kavle göre, seyise ve eşyaları bekleyen nöbetçiye ücret verilir. Savaşa katılmaları halinde tüccara ve sanatkara hisse verilir. Piyade olan askerlere bir hisse, süvari olan askerlere üç his­se verilir. Süvarinin atı, arap atı olsun başka cins at olsun, birden fazla olsun tek at olsun kendisine üç hisse verilir.

 

Deve ve deve dışındaki fil ve katır gibi binek hayvanları ile süvari olarak savaşanlara bir hisse verilir. Çok zayıf ve faydası olma­yan at için hisse verilmez. Ancak bir kavle göre, amirin zayıf veya faydasız atın savaş meydanına gelmesine izin vermediği bilinmiyor­sa hisse verilir.

 

Köle, kadın, çocuk veya zımmi savaşa katılırsa kendisine redh verilir. Redh, imamın takdir edip verdiği ve gazinin hissesinden az olan maldır. En zahir kavle göre redh, ganimetçiler için ayrılan dört hisseden verilir. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, ücret al­maksızın savaşa katılan zımmiye imamın izni ile redh verilir. Allah daha iyi bilir.

 

 

 

C. ZEKÂT VERİLECEK KİMSELER

 

D. NAFİLE SADAKALAR