İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 90. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

NEYZEK'İN İHANETİ VE TALEKAN'IN FETHİ

 

Denildiğine göre, Kuteybe Buhara'dan Neyzek ile birlikte geri döndüğünde Neyzek gördüğü fetihlerden korkuya kapılmış olarak arkadaşlarına şöyle dedi: "Ben bu adamla birlikteyim, ama O'na karşı kendimi emniyette hissedemiyorum. O'ndan izin alıp geri dönsem her halde isabetli olur." Arkadaşları kendisine: "Öyle yap." deyince Neyzek Kuteybe'den izin istedi. Kuteybe de Amul'de iken O'na izin verince Neyzek Toharistan'a gitmek üzere geri döndü ve Nevbahar'a varıncaya kadar hızlıca yoluna devam etti. Burada inip dualar etti ve bereketinden yararlanmak istedi. Daha sonra arkadaşlarına şöyle dedi:

 

"Kuteybe'nin bana vermiş olduğu izinden dolayı pişman olduğundan şüphe etmiyorum. O pek yakında Muğire bin Abdullah'a haber gönderip beni hapsetmesini emredecektir."

Gerçekten de Kuteybe Neyzek'e izin verdiğinden dolayı pişman olmuş.

Muğire'ye haber göndererek Neyzek'i hapsetmesini emretmişti. Neyzek yola koyulurken Muğire de O'nu takibe başlamıştı. Ancak Muğire O'nun Hulır.. Geçidi'ne girmiş olduğunu görünce bırakıp geri döndü. Neyzek açıktan açığ itaatsizliğe yöneldi ve Belh asbahbezi ile Merv er-Rüz hükümdarı Bazan ve Talekan, Fariyab, Cüzcan hükümdarlarına mektuplar yazarak onlardan Kuteybe'ye karşı gelmelerini istedi. Onlar da bu isteğini kabul ettiler. Baharın gelişiyle birlikte bir araya toplanıp Kuteybe'ye hücum etmek üzere onlarla sözleşti. Diğer taraftan Kabul Şah'a mektup yazarak yardımcı olmasını ve kıymetli eşyalarıyla malını ona göndererek mecbur kaldığı takdirde yanına gelmesi için müsaade etmesini istedi. O da bunu kabul etti.

 

Toharistan hükümdarı Cebgüye güçsüz bir kimse idi. Neyzek O'nu yakalayarak kendisine muhalefet etmemesi için altın zincirlere bağladı. Halbu vaktiyle Cebgüye hükümdar, Neyzek de O'nun kölesiydi. Neyzek Cebgüye'den yana kendisini emniyete aldıktan sonra Kuteybe'nin amilini Cebgüye'nin ülkesinden çıkarttı. Kuteybe de kış mevsiminden önce Neyzek'in isyanını ve karşı gelişini haber aldı. Ancak bu sırada askerler dağılmış bulunuyordu, Be. bakımdan Kuteybe kardeşi Abdurrahman bin Müslim'i on iki bin kişi ile birlikte Burükan'ın üzerine göndererek O'na: "Orada kal ve hiç bir şey yapma. Kış mevsiıni biter bitmez Toharistan'a doğru yürü ve benim sana yakın bir mesafede bulunacağımı da hatırından çıkartma." dedi.

 

Abdurrahman bunun üzerine yola koyuldu. Kış mevsiminin sonu yaklaşınca Kuteybe Neysabür'a ve diğer şehirlere mektuplar yazarak askerlerin yanına gelmesini istedi. Askerler beklenilenden daha erken yanına gelip toplandılar. Talekan hükümdarı isyan etmiş ve bu konuda Neyzek ile mutabık kalmıştı. Kuteybe bu isyanda hükümdarın üzerine giderek Talekan halkına hücum etti ve çok sayıda kimseyi öldürdüğü gibi dört fersah boyunca iki sıra halinde pek çok kişiyi de astı. Bundan sonra Neyzek ile savaşa girmeden önce bu yıl nihayete ermiş olduğundan geri kalan kısmını inşaallah 91. yılın olaylarını anlatırken tamamlayacağız.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

YEZİD BİN MÜHELLEB VE KARDEŞLERİNİN HACCAC'IN HAPİSHANESİNDEN KAÇMALARI

 

AYRICA

 

KUTEYBE İLE NEYZEK ARASINDAKİ OLAYLARIN DEVAMI