M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-VASİYET

<< 1459 >>

10 - باب مَا يَجُوزُ مِنَ النُّحْلِ

10- CAİZ OLAN BAĞIŞ

 

حَدَّثَنِي مَالِكٌ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ، أَنَّ عُثْمَانَ بْنَ عَفَّانَ قَالَ : مَنْ نَحَلَ وَلَداً لَهُ صَغِيراً لَمْ يَبْلُغْ أَنْ يَحُوزَ نُحْلَهُ، فَأَعْلَنَ ذَلِكَ لَهُ، وَأَشْهَدَ عَلَيْهَا، فَهِيَ جَائِزَةٌ، وَإِنْ وَلِيَهَا أَبُوهُ(

 

Said b. Müseyyeb (r.a)'den rivayete göre, şöyle demiştir:

 

"Bir kimse kendisine yapılan bağışa sahip olacak çağa gelmemiş küçük bir çocuğa bağışta bulunur bunu da halka ilan eder. Şahitlerde pekiştirirse bu bağış caizdir. Babasının gözetiminde geçerlidir."

 

(Sadece İmam-ı Malik'in Muvatta'ında geçmektedir. )

 

 

قَالَ مَالِكٌ : الأَمْرُ عِنْدَنَا أَنَّ مَنْ نَحَلَ ابْناً لَهُ صَغِيراً ذَهَباً أَوْ وَرِقاً، ثُمَّ هَلَكَ وَهُوَ يَلِيهِ : إِنَّهُ لاَ شَيْءَ لِلاِبْنِ مِنْ ذَلِكَ : إِلاَّ أَنْ يَكُونَ الأَبُ عَزَلَهَا بِعَيْنِهَا، أَوْ دَفَعَهَا إِلَى رَجُلٍ وَضَعَهَا لاِبْنِهِ عِنْدَ ذَلِكَ الرَّجُلِ، فَإِنْ فَعَلَ ذَلِكَ فَهُوَ جَائِزٌ لِلاِبْنِ.

 

* Malik der ki: "Bizim yanımızdaki uygulama şöyledir: "Bir kimse küçük çocuğuna altın veya gümüş bağışladıktan sonra bağışladığı şey henüz kendi elinde iken ölse çocuk bundan bir şeyalamaz. Ancak babası bu bağışı tayin ederek ayırır ve onu oğlu adına başka biri yanına koyarsa bu bağış oğlu için geçerlidir. "