M U V A T T A

 Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İ’TİKAF

<< 684 >>

DEVAM: 4- İTİKAF KAZA EDİLİR Mİ?

 

وَحَدَّثَنِي زِيَادٌ، عَنْ مَالِكٍ، عَنِ ابْنِ شِهَابٍ : أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ r كَانَ يَذْهَبُ لِحَاجَةِ الإِنْسَانِ فِي الْبُيُوتِ وَهُو مُعْتَكِفٌ(

 

İbn-i Şihab (r.a)'dan rivayete göre, Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem itikafta iken sadece tuvalet ihtiyacı için evine çıkardı.

 

 

Sadece İmam-ı Malik'in Muvatta'ında geçmektedir.

 

 

قَالَ مَالِكٌ : لاَ يَخْرُجُ الْمُعْتَكِفُ مَعَ جَنَازَةِ أَبَوَيْهِ وَلاَ مَعَ غَيْرِهَا.  

 

* Malik der ki: "İtikafta bulunan kimse ne anne babasının ne de bir başkasının cenazesine katılamaz."

 

 

5 - باب النِّكَاحِ فِي الاِعْتِكَافِ

5- iTiKAFT A BULUNAN NiKAHLANABiLiR Mi?

 

قَالَ مَالِكٌ : لاَ بَأْسَ بِنِكَاحِ الْمُعْتَكِفِ، نِكَاحَ الْمِلْكِ، مَا لَمْ يَكُنِ الْمَسِيسُ.

قَالَ : وَالْمَرْأَةُ الْمُعْتَكِفَةُ أَيْضاً تُنْكَحُ، نِكَاحَ الْخِطْبَةِ، مَا لَمْ يَكُنِ الْمَسِيسُ.

قَالَ : وَيَحْرُمُ عَلَى الْمُعْتَكِفِ مِنْ أَهْلِهِ بِاللَّيْلِ، مَا يَحْرُمُ عَلَيْهِ مِنْهُنَّ بِالنَّهَارِ(

 

Malik der ki: "İtikaf yapan kimsenin cinsel ilişkide bulunmadığı sürece nikah akdi yapmasında bir sakınca yoktur. İtikaf eden kadın da aynı şekilde cinsel ilişki olmadığı sürece nikahlanabilir. İtikafta bulunan kimseye hanımıyla gece yapması haram olan şeyler gündüz de haramdır."

 

 

Sadece İmam-ı Malik'in Muvatla'mda geçmektedir.

 

 

قَالَ يَحْيَى : قَالَ زِيَادٌ : قَالَ مَالِكٌ : وَلاَ يَحِلُّ لِرَجُلٍ، أَنْ يَمَسَّ امْرَأَتَهُ وَهُوَ مُعْتَكِفٌ، وَلاَ يَتَلَذَّذَ مِنْهَا بِقُبْلَةٍ وَلاَ غَيْرِهَا، وَلَمْ أَسْمَعْ أَحَداً يَكْرَهُ لِلْمُعْتَكِفِ وَلاَ لِلْمُعْتَكِفَةِ، أَنْ يَنْكِحَا فِي اعْتِكَافِهِمَا، مَا لَمْ يَكُنِ الْمَسِيسُ، فَيُكْرَهُ، وَلاَ يُكْرَهُ لِلصَّائِمِ أَنْ يَنْكِحَ فِي صِيَامِهِ، وَفَرْقٌ بَيْنَ نِكَاحِ الْمُعْتَكِفِ، وَنِكَاحِ الْمُحْرِمِ، أَنَّ الْمُحْرِمَ يَأْكُلُ وَيَشْرَبُ، وَيَعُودُ الْمَرِيضَ، وَيَشْهَدُ الْجَنَائِزَ، وَلاَ يَتَطَيَّبُ، وَالْمُعْتَكِفُ وَالْمُعْتَكِفَةُ يَدَّهِنَانِ وَيَتَطَيَّبَانِ، وَيَأْخُذُ كُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا مِنْ شَعْرِهِ، وَلاَ يَشْهَدَانِ الْجَنَائِزَ, وَلاَ يُصَلِّيَانِ عَلَيْهَا، وَلاَ يَعُودَانِ الْمَرِيضَ، فَأَمْرُهُمَا فِي النِّكَاحِ مُخْتَلِفٌ، وَذَلِكَ الْمَاضِي مِنَ السُّنَّةِ، فِي نِكَاحِ الْمُحْرِمِ وَالْمَعْتَكِفِ وَالصَّائِمِ(554). 

 

'" Yahya der ki: "Ziyad dedi ki: "Malik şöyle demiştir: "İtikafta olan kimse hanımıyla cinsel ilişkide bulunamaz, öpme ve oynaşma gibi lezzet verici ve şehvetini teskin edici şeyler yapamaz. İtikafta bulunan kadın ve erkeğin cinsel ilişki olmadıkça nikahlanmalarını hoş karşılamayan bir kimseyi görmedik. Değilse cinsel ilişki olursa hoş karşılanmaz. Oruçlununda oruçlu iken nikahlanması mekruh değildir. Ancak ihramlı kimsenin nikahı ile itikaf edenin nikahı arasında fark vardır. İhramlı kimsenin nikahı ile itikaf edenin nikahı arasında fark vardır. İhramlı kimse yer içer, hasta ziyaretinde bulunur, cenazeye katılır, fakat koku kullanamaz; itikafta bulunan kadın ve erkek ise yağlanabilir güzel koku sürünebilir, saçlarını kısaltabilirler. Fakat cenazeye katılamazlar. Cenaze namazı kılamazlar, hasta ziyaret edemezler. İtikaflı ve ihramlı kimseler nikah konusunda değişik hükümlere tabidirler. İhramlının, itikafa girenin ve oruçlunun nikahı konusundaki sünnet bu şekilde uygulanagelmiştir. "