SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5270 >>

بَاب فِي الْخَذْفِ

165-166. Fiske Taşı (Atmanın Hukmu)

 

حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ عُقْبَةَ بْنِ صُهْبَانَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُغَفَّلٍ قَالَ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ الْخَذْفِ قَالَ إِنَّهُ لَا يَصِيدُ صَيْدًا وَلَا يَنْكَأُ عَدُوًّا وَإِنَّمَا يَفْقَأُ الْعَيْنَ وَيَكْسِرُ السِّنَّ

 

Abdullah b. Mugaffel'den demiştir ki: Rasûlullah (s.a.v.) fiske taşı atmayı yasakladı ve: "O av avlamaz. Düşmanı yaralamaz, ancak göz çıkarır, diş kırar" buyurdu."

 

 

İzah:

Buharî, edeb, teftir sure; Müslim, sayd; Ebû Davud, diyat; Nesaî, kasame; İbn Mace, sayd, mukaddime; Darimî, mukaddime; Ahmed b. Hanbel, IV, 86, V, 46, 54-57.

 

İbn Mâce'nin rivayetinde, bu hadisin sonunda «Ben S£ma Rasûlullah (s>a.)'m fiske taşı atmayı ya­sakladığım söylüyorum, sen yine de atıyorsun. Artık bundan sonra senin­le koruşmayacağım" sözleri yer almaktadır.

 

Bu da gösteriyor ki, Rasûlullah (sa.)'in sünnet-i seniyyesine muhalefet­te ısrar eden kişiye küsmek caizdir. "Mümin kişinin, din kardeşine üç-günden fazla küs durması caiz değildir." mealindeki (4910) numaralı hadis-i şerifin böyle bir dini meseleden dolayı küs kalmaya şümulü yoktur. Hadis-i şerifin ihtiva ettiği diğer bir şer'i hükm de fisketaşı ile vurulan av hayvanının etinin yenmemesidir. Metinde geçen "o avlamaz" cümle­si... bu taşlarla vurulan hayvanların Maide suresinin üçüncü âyetinde ge­çen "mevkûze (sopa ve benzeri şeylerle vurulup Öldürülen hayvan)" ke­limesinin kapsamına girdiğine delâlet eder.