SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5269 >>

بَاب فِي قَتْلِ الضِّفْدَعِ

164-165. Kurbağa Öldürmenin Hükmü

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ أَخْبَرَنَا سُفْيَانُ عَنْ ابْنِ أَبِي ذِئْبٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيِّبِ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عُثْمَانَ أَنَّ طَبِيبًا سَأَلَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ ضِفْدَعٍ يَجْعَلُهَا فِي دَوَاءٍ فَنَهَاهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ قَتْلِهَا

 

Abdurrahman b. Osman'dan (rivayet edildiğine göre) Doktorun biri, Nebi (s.a.v.)'e kurbağayı ilaç olarak kullanmayı sordu da Peygamber (s.a.v.) onu kurbağayı öldürmekten nehyetti.

 

 

İzah:

Nesaî, sayd

 

Kurbağa'nın pek çok çeşitleri vardır. Bazıları çiftleşme sonucu meydana gelir. Durgun sularda ya­şar. Bazıları da yağmurdan meydana gelir ki, çokluğundan dolayı halk bu­luttan yağdığım zanneder.

 

Kemiksiz bir hayvandır. Hz. Cabir'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.): "Men katele difda'an, fealeyhi şâtün. Muharremen kâne ev helâlen: Kurbağa öldüren kimseye bir koyun kesmek borçtur. İs­ter ihramlı olsun, ister ihramsız olsun" buyurmuştur.

 

Zira Süfyan-ı Sevrî rahmetullahı aleyh "hayvanlar içerisinde kurbağa­dan ziyade Allah'ı zikreden yoktur. Ayrıca Hz. İbrahim ateşe atıldığı za­man Nemrûd'in yaktığı bu ateşi söndürmek için ağzıyla su çekmiştir. Öl­dürülmesi yasaklandığı için eti de haram kılınmıştır" demiştir.