SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5194 >>

DEVAM: 130-131. Selamı Yaymak

 

حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا اللَّيْثُ عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي حَبِيبٍ عَنْ أَبِي الْخَيْرِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو أَنَّ رَجُلًا سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيُّ الْإِسْلَامِ خَيْرٌ قَالَ تُطْعِمُ الطَّعَامَ وَتَقْرَأُ السَّلَامَ عَلَى مَنْ عَرَفْتَ وَمَنْ لَمْ تَعْرِفْ

 

Abdullah b. Âmr'dan (rivayet edildiğine göre) Bir adam Rasûlullah(s.a.v.)'e: İslam'ın hangi hasleti daha hayırlıdır? diye sormuş da (Hz. Nebi): "Yemek yedirmen, ve tanıdığına da tanımadığına da selâm verınendir" buyurmuştur.

 

 

İzah:

Buhârî, istizan, iman; Müslim, iman; İbn Mâce, et'ime; Nesaî, iman; Ahmed b. Hanbel, 11,169-170, 196,295, 323,324,391,442,495,512.

 

Bazı hadis sarihlerinin açıklamasına göre, metinde geçen Eyyü'l-İslâm" kelimesinde İslâm kelime­sinden önce gizli bir "hisar kelimesi mevcuttur. Bilindiği gibi "hisâl"; 'hasletler' anlamına gelir. Haslet ise ahlâk, huy demektir. Bu takdirde bu kelimenin yer aldığı cümle "islâmm getirdiği ahlâk esaslarından en hayır­lı olanı hangisidir" manasına gelmektedir.

 

Bu hadisin bütün râvilerinin Mısır'lı ve herbirinin büyük birer imam olması ender rastlanan garaibdendir.

 

Rasûlullah (s.a.v.)'e sual soran zâtın kim olduğu katiyyetle malum değil­se de Hz. Ebu Zer el-Gıfarî olduğunu söyleyenler vardır.

 

İnsanların birbirlerini sevip saymaları, İslam nizamının bir rüknü oldu­ğu için Rasûlullah (s.a.v.) mezkûr nizamın sebebini teşkil eden yemek ye­dirmek, selamı ifşa ve biribirine hediye gönderme gibi şeylere teşvik et­miş, bunların zıddı olan küsüşme, tecessüs, kovuculuk ve iki yüzlülük gi­bi şeylerden nehyetmiştir.

 

Resulü Zişan efendimizin burada en hayırlı huy olarak yemek yedir­mekle her müslümana selam vermekten bahsetmesi, gerçekten bu iki hu­yun en hayırlı huylar olduğundan değildir. Efendimizin bu soruyu soran kimsenin bunları hakkıyla ifa etmediğini bildiğindendir. Çünkü Fahr-i Kâinat efendimiz muhatabının durumuna göre cevap verirdi. Yoksa ye­mek yedirmekle herkese selam vermek mutlak surette en hayırlı iş sayılamazlar.