SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 4940 >>

بَاب فِي اللَّعِبِ بِالْحَمَامِ

57. Güvercinle Oynayan Kimsenin Durumu

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرٍو عَنْ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَأَى رَجُلًا يَتْبَعُ حَمَامَةً فَقَالَ شَيْطَانٌ يَتْبَعُ شَيْطَانَةً

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) güvercin peşinde dolaşan bir adam görmüş de: "(Bu adam) şeytan kovalayan bir şeytandır" buyurmuştur.

 

 

İzah:

İbn Mâce, edeb. Ayrıca bu hadis’in Aişe r.anha hadisi, Osman ve Enes r.a. hadisleri de İbn-i Mace edeb bahsinde 3764, 3765, 3766 ve 3767 nolarda geçmektedir. Ki Aişe validemiz’den gelen isnad sahihtir.

 

Hamam: Güvercin cinsi demektir.

 

Hamâme: İse bir güvercin anlamına gelir, hem erkek hem de dişi güvercin için kullanılır.

 

İmam Nevevî'nifı açıklamasına göre, yumurtasını alarak kuluçkaya yatırmak, kendilerini seyrederek, üzüntüyü dağıtmak, postacılıkta kullan­mak gibi maksatlarla, güvercin beslemekte bir sakınca yoksa da uçurmak için güvercin beslemek mekruhtur. Kumar için beslemekse kesinlikle ha­ramdır. Bu maksatla güvercin taşıyan kimsenin şahitliği de reddedilir.

 

İşte hadis-i şerifte güvercine "şeytan" denilmesinin sebebi insanı böy­lesi zararlı işlerle meşgul edip, onu esas vazifesinden ahkoymasmdandır. Onun peşinde gezen kimseye "şeytan" denilmes ise kendini onun arka­daşlığına kaptırıp aslî vazifelerini unutmasındandır.

 

Güvercin peşinde gezen kimsenin şahitliğinin reddedilmesi, gözleriyle sürekli olarak güvercinleri takib ettiği için çoğu zaman gözünün önünde cereyan eden hâdiseleri göremeyişi ile açıklanabilir.