SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SUNNE BAHSİ

<< 4762 >>

DEVAM: 26, 27. İslam Toplumundan Ayrılanlarla Savaşmanın Hükmü

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ شُعْبَةَ عَنْ زِيَادِ بْنِ عِلَاقَةَ عَنْ عَرْفَجَةَ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ سَتَكُونُ فِي أُمَّتِي هَنَاتٌ وَهَنَاتٌ وَهَنَاتٌ فَمَنْ أَرَادَ أَنْ يُفَرِّقَ أَمْرَ الْمُسْلِمِينَ وَهُمْ جَمِيعٌ فَاضْرِبُوهُ بِالسَّيْفِ كَائِنًا مَنْ كَانَ

 

Arfece (r.a.)'den demiştir ki: Rasulullah (s.a.v)'iı şöyle buyururken dinledim: "Hiç şüphesiz ki ileride birtakım fitneler olacaktır. Her kim müslümanlar derli toplu bir halde iken onların işlerini dağıtmak isterse kim olursa olsun o kimseye kılıçla vurunuz."

 

 

İzah:

Müslim, imare; Nesâi, Tahrim; Ahmed b. Hanbel, IV, 261, 341, V, 24.

 

Henât: Fitne ve fesat anlamlarına gelir. Bu kelime hayır hakkında kullanılmaz. Mutlak şer için kulla­nılır. İbnü'l-Esir'in "en-Nihâye"deki açıklamasına göre bu kelimenin müfredi "Henef'tir. Çoğulu "Henevât" şeklinde de gelir.

 

İmam-i Nevevi de bu kelimenin, yeni zuhur eden olay ve fitne anla­mına geldiğini, hadis-i şerifte kasdedilen mananın da bu olduğunu söylemiştir.

 

"Müslümanların derli toplu olmasi"ndan maksat, birlik ve beraber­lik içerisinde olup aralarında duygu ve düşünce birliğini sağlayıp teşkilat­lanmaları ve tek yumruk ve tek ses haline gelmeleridir.

 

Müslümanlar böyle bir durumda iken onların dirliğini ve birliğini boz­maya kalkan bir kimse, onların kılıçlarına hedef olur ve vücudu ortadan kaldırılmayı hak eder. Bu fitneyi bu şekilde önlemek müslümanlarm kaçı­nılmaz görevidir.

 

İsterse bu fitneyi çıkarmak isteyen kendilerinin en ileri gelenlerinden olsun.