SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SUNNE BAHSİ

<< 4663 >>

DEVAM: 12. Fitne Zamanında (Fitneyi Körükleyecek) Söz Söylemekten Kaçınmak Gerekir

 

حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ حَدَّثَنَا يَزِيدُ أَخْبَرَنَا هِشَامٌ عَنْ مُحَمَّدٍ قَالَ قَالَ حُذَيْفَةُ مَا أَحَدٌ مِنْ النَّاسِ تُدْرِكُهُ الْفِتْنَةُ إِلَّا أَنَا أَخَافُهَا عَلَيْهِ إِلَّا مُحَمَّدُ بْنُ مَسْلَمَةَ فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَا تَضُرُّكَ الْفِتْنَةُ

 

Muhammed b. Sirin'den (rivayet edildiğine göre) Huzeyfe (şöyle) demiştir: Halktan, kendisine erişen fitneden korkmadığım hiçbir kimse yoktur. Muhammed b. Mesleme müstesna. Çünkü ben Rasûlullah (s.a.v.)'i (Muhammed b. Mesleme'yc):  "Sana fitne zarar vermez" derken işittim.

 

 

İzah:

Hz. Nebi'in Hz. İbn Mesleme için söylemiş olduğu  bu  sözü,  yahudilerin  ileri  gelenlerinden Ka'b b. Eşref i öldürdüğü zaman söylemiştir.

 

Muhammed b. Mesleme sahabenin ileri gelenle/indendir. Hz.Nebiin, Nebi olarak gönderilmesinden 22 sene önce dünyaya gelmiştir. Cahiliyye döneminde de ismi Muhammed olanlardandır. Kün­yesi ise Ebu Abdullah Mır. Tebuk gazvesinin dışında bütün savaşlara ka­tılmıştır. Hz. Nebiin izniyle Tebük gazvesine çıkmamış ve Hz. Pey­gamberin tavsiyesine uyarak fitne zamanlarında köşesinden çıkmamış ve Hz. Nebiin tavsiyesine uyarak fitne zamanlarında köşesine çekil­miş. Cemel ve Sıffîn vakaları gibi ilelebed müslümanların içini sızlatacak

 

olan'kanli olaylardan uzak kalmıştır. Hz. ibn Mesleme ile mevzumuzu teşkil eden bu hadisin bab başlığıyla ilgili olan tarafı rası olması gerekir.