SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

BUYU’ ve İCARE BAHSİ

<< 3482 >>

DEVAM: 63. Köpeklerin (Satışı Karşılığında Alınan) Para (Nın Hükmü)

 

حَدَّثَنَا الرَّبِيعُ بْنُ نَافِعٍ أَبُو تَوْبَةَ حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ يَعْنِي ابْنَ عَمْرٍو عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ عَنْ قَيْسِ بْنِ حَبْتَرٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَبَّاسٍ قَالَ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ ثَمَنِ الْكَلْبِ وَإِنْ جَاءَ يَطْلُبُ ثَمَنَ الْكَلْبِ فَامْلَأْ كَفَّهُ تُرَابًا

 

Abdullah b. Abbas (r.a) şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) köpeğin parasından nehyetti ve:  "Eğer satıcı köpeğin parasını istemeye gelirse avucuna toprak doldur" buyurdu.

 

 

İzah:

Nesâî, buyu', sayd

 

Bu hadiste İbn Abbas (r.anhüma), Hz. Nebi'in köpek satıp karşılığında para almayı nehyettiğini haber vermiş, sonra da; "Satıcı para istemeye gelince avucuna toprak doldur" demiştir. İbare­nin gelişinden bu söz İbn Abbas'a ait gibi zannediliyor. Fakat Hz. Peygam­ber (s.a.v.)'in sözü olması daha uygundur. Tabiî o zaman cümlede bir hazfın olduğunu düşünmek gerekir. Nitekim Hattâbî'nin izahı bu anlayışa uygun düşmektedir.

 

Avucuna toprak doldurmaktan maksat, Hattâbî'nin ifadesine göre; eli boş göndermek, hiç bir şey vermemektir. Hattâbî, "Buradaki toprak mah­rumiyet demektir. Bu, elinde topraktan başka bir şey yoktur demeye ben­zer. ..' 'der. Hattâbî'nin belirttiğine göre selef ulemasından bazıları hadisi zahirî manasında anlamışlar ve köpek satıp para istemeye gelenin avucuna toprak doldurulacağını söylemişlerdir. Bunlar, Mikdâd'ın şu hâdisesine dayanırlar: Mikdâd (r.a), bir adamı öven birisini görmüş, hemen kalkıp yüzüne toprak serpmiş ve Hz. Nebi'in; "Meddahları gördüğünüz zaman yüzlerine top­rak serpiniz." hadisini kastederek; "Biz böyle emrolunduk" demiştir.

 

"Satan para istemeye gelince avucuna toprak doldur." sözü; köpeğin kıymetinin olmadığına delildir. Dolayısıyla, öldürülmesi halinde hiçbir kar­şılık gerekmez. Mâlik b. Enes; öldürülürse fiat değil kıymetin gerekli oldu­ğunu söylemiştir.

 

Hattâbî, Mâlik'in bu görüşüne açıklık getirmek üzere; "İki türlü semen (alışverişlerde mal karşılığında ödenmesi kararlaştırılan bedel) vardır. Bun­lar; alışverişlerde kabul edilen semen ve itlaf halinde ödenmek üzere tayin olunan semendir. Hz. Nebi (s.a.v.), avucuna toprak doldur, buyurmak­la bu iki semeni de iptal etmiştir. Böylece hiçbir şekilde (ister satış ister öl­dürme) köpeğin bedelinin olmadığı sabit olmuş olur." der.

 

Hattâbî'nin; malların itlafı halinde verilmesi gereken semen dediği be­dele fıkıhta daha çok "kıymet" denilir.