SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

CİHAD BAHSİ

<< 2666 >>

بَاب فِي النَّهْيِ عَنْ الْمُثْلَةِ

110. El, Ayak, Kulak, Burun Keserek Cezalandırmak (Müsle) Yasaktır

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى وَزِيَادُ بْنُ أَيُّوبَ قَالَا حَدَّثَنَا هُشَيْمٌ أَخْبَرَنَا مُغِيرَةُ عَنْ شِبَاكٍ عَنْ إِبْرَاهِيمَ عَنْ هُنَيِّ بْنِ نُوَيْرَةَ عَنْ عَلْقَمَةَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَعَفُّ النَّاسِ قِتْلَةً أَهْلُ الْإِيمَانِ

 

Abdullah (tbn Mes'ûd)'dan; demiştir ki: Rasûlullah (s.a.v.): "Öldürme yöntemi yönünden insanların en iffetlisi (merhametlisi) iman sahihleridir.

 

 

İzah:

İbn Mâce, diyet; Ahmed b.Hanbel, I, 393.

 

'... 'kelimesi insanın kendisini, Allah'ın haram kıldığı fiillerden ve davranışlardan koruması  anlamına gelir.Metinde gecen, kelimesi ise, en şefkatli ve en merhametli mânâsına veya yaratıkların organlarını kesmek ve dağlamak suretiyle onlara işkence etmekten en çok sakınan kimse mânâlarına gelir. Çünkü İslâmi­yet: "Şüphesiz Allah herşeyde iyiliği farz kılmıştır. O halde siz öldürdüğü­nüz vakit, öldürmeyi iyi yapın. Kestiğiniz zaman da kesmeyi iyi becerin. Her biriniz bıçağını bilesin ve kestiği hayvanı dinlendirsin.”[bk. 2815 numaralı hadis] gibi buy­ruklarla müslümanların kalplerine merhameti ve şefkati yerleştirmiştir. Bi­nâenaleyh, gerçek müslümanlar bir şefkat ve merhamet timsali oldukları için harpte ellerine geçen düşmanları öldürürken dahi, onun organlarını keserek onu dayanılmaz işkencelere tabi tutmaktan son derece kaçınırlar. Kâfirler ise, duygulardan tamamen mahrumdurlar. Onlar ellerine ge­çirdikleri düşmanlarına en feci işkence metodlarını uygulamaktan geri kal­mazlar. Hatta bundan zevk alırlar. Bu eskiden beri böyle olmuştur, günü­müzde de böyledir.

 

İşte Hz. Peygamber bu hadis-i şerifte iman sahiplerinin en iffetli en merhametli kimseler olduğunu söylemekle gerçek mü'minlerin böyle ol­ması gerektiğini anlatmak istemiş ve mü'minleri böyle olmaya davet etmiştir.