SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SAVM BAHSİ

<< 2358 >>

DEVAM: 22. İftar Esnasında Söylenecek Şey

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا هُشَيْمٌ عَنْ حُصَيْنٍ عَنْ مُعَاذِ بْنِ زُهْرَةَ أَنَّهُ بَلَغَهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا أَفْطَرَ قَالَ اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

 

Muâz b. Zuhre; Rasûlullah (s.a.v.)'e kadar ulaştırdığı rivayetinde; Nebi (s.a.v.)'in iftar ettiği zaman şöyle dediğini haber vermiştir: "Ey Allah'ım! Sadece senin için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açtım."

 

 

İzah:

Beyhakî, es-Sünenü'l-kübra,, IV, 239.

 

Râvî Muaz b. Ztthre tâbiûndandır.  Ancak rivayetinde sahâbiyi anmamış, doğrudan doğruya Hz. Peygamber'den duymuş gibi davranmıştır. Bu çeşit hadîslere "Mürsel hadîs" de­nilir.

 

Bu hadîs-i şerîf; iftar ettikten sonra demenin    sünnet     olduğunu      göstermektedir. Aynı şeye delâlet eden başka rivayetler de vardır.

 

Dârekutnî'nin ve Taberânî'nin el-Mü'cemul-Kebîr'inde İbn Abbas'-dan rivayet ettikleri haber şu şekildedir: "Rasûlullah (s.a.v.) iftar ettiği zaman;

 

"Ey Allahım! sadece senin için oruç tuttuk, senin rızkınla iftar ettik. Bizden kabul et. Sen îşiticı ve çok bilicisin/' derdi.

 

İbnu-s-Sünnî, Muâz b. Zühre'den şöyle rivayet etmiştir;

 

Rasûlullah (s.a.v.);

 

"Allaha ha m d ederim. O bana yardım etti, oruç tuttum, rızık verdi, iftar ettim," derdi.

 

Abdullah b. Amr b. el-As'dan da Rasûlullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurdu­ğu rivayet edilmiştir: "Şüphesiz, oruçlunun iftar esnasındaki duası şudur:

 

"Ey Alla hım! Senden herşeyi içine alan rahmetinle günâhlanmı ba­ğışlamanı isterim."