SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

MENASİK BAHSİ

<< 1873 >>

بَاب فِي تَقْبِيلِ الْحَجَرِ

46. Hacer-i Esvedi Öpmek

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ أَخْبَرَنَا سُفْيَانُ عَنْ الْأَعْمَشِ عَنْ إِبْرَاهِيمَ عَنْ عَابِسِ بْنِ رَبِيعَةَ عَنْ عُمَرَ أَنَّهُ جَاءَ إِلَى الْحَجَرِ فَقَبَّلَهُ فَقَالَ إِنِّي أَعْلَمُ أَنَّكَ حَجَرٌ لَا تَنْفَعُ وَلَا تَضُرُّ وَلَوْلَا أَنِّي رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُقَبِّلُكَ مَا قَبَّلْتُكَ

 

Abis b. Rebia'dan rivayete göre, Ömer (b.el-Hattab) Hacer-i Esved'in yanına gelmiş onu öpmüş ve şöyle demiştir: Biliyorum ki sen bit taşsın. Fayda da veremezsin zarar da.  Eğer Peygamber (S.A.V.)'i seni öperken görmeseydim, seni (asla) öpmezdim.

 

 

İzah:

Buharî, hac; Müslim, hac; Tirmizî, hac; Nesâî, menâsik; İbn Mâce, menâsik; Muvatta', hac; Ahmed b. Hanbel, 1, 17, 26, 34-36, 53-54.

 

Hz. Ömer, "tayda da veremezsin zarar da demekle "Allah'ın izni  olmazsa zarar ve fayda veremezsin"  demek istemiştir. "Öpülmekle dünyada bir fayda veremezsin" demek istemiş de olabilir. Fakat Hacer-i Esved'in âhirette kendisini selamlayanlara Allah'ın izniyle fayda vereceği kesin delillerle sabittir. İbn Abbas'tan rivayet edildi­ğine göre, Resûlullah (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Kıyâmet gününde Ha­cer-i Esved, iki gören gözü ve konuşan bir dili olduğu halde getirilecek ve kendisini İslama uygun olarak selamlayanların lehine şahitlik ede­cektir.[el-Fethu’rrabbânî, XII, 25; Hâkim, el-Müstedrek, I, 457; İbn mâce menâsik; Tirmizî, hac; Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, 111, 242.]

 

Durum böyleyken Hz. Ömer'in bu sözü söylemesine sebep, müslümanların putperestlik devrinden yeni kurtulmuş olmalarıdır.

 

Hz. Ömer şayet Hacer-i Esved'i öperse câhillerin bu işin eski hâl üze­re devam ettiği zannına kapılmalarından korkmuş ve istilâmdan maksadın yalnız Allah'ı tazim ve Nebi emrine itaat olduğunu, istifamın câhiliyet devrindeki putperestlik olmadığını anlatmak istemiştir. Çünkü câhiliyye devrinde araplar putların insanı Allah'a yaklaştırdığına inanırlardı. Resul-i Ekrem'in Hacer-i esved'i öpmesini İbn Ömer şöyle anlatır: "Resûlullah (S.A.V.) Hacer-i Esved'in yanına vardı sonra dudaklarını üzerine ko­yup uzun süre ağladı. Sonra başını çevirince bir de ne görsün Hz. Ömer! Bunun üzerine:

 

"Ey Ömer, işte burada gözyaşı dökülür" buyurdu.[İbn Mâce, menâsik; Hâkim, el-Miistedrek, I, 454.] Ancak Mecmeu'z-zevâid'de açıklandığına göre bu İbn Mâce hadisinin senedinde Muhammed b. Avn vardır. Bu râvî, Ebû Hatim gibi hadis âlimlerince zayıf kabul edilmektedir. Fakat Hâkim bu hadisi sahih senedle rivayet etmiştir.