SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

MENASİK BAHSİ

<< 1832 >>

بَاب الْمُحْرِمِ يَحْمِلُ السِّلَاحَ

32. İhramlı Bir Kimsenin Silah Taşıması Caiz Midir?

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ قَالَ سَمِعْتُ الْبَرَاءَ يَقُولُ لَمَّا صَالَحَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَهْلَ الْحُدَيْبِيَةِ صَالَحَهُمْ عَلَى أَنْ لَا يَدْخُلُوهَا إِلَّا بِجُلْبَانِ السِّلَاحِ فَسَأَلْتُهُ مَا جُلْبَانُ السِّلَاحِ قَالَ الْقِرَابُ بِمَا فِيهِ

 

Ebû İshâk'dan; demiştir ki: Ben el-Berâ b. Âzib'i şöyle derken işittim: "Rasûlullah (S.A.V.), Hudeybiye (de Mekke) halkı ile barış yapınca, Mekke'ye sadece silah dağarcığı ile girmek şartıyla onlarla anlaşma yaptı... (Şu'be der ki: Ben Ebû İshâk'a); Silah dağarcığı nedir? diye sordum. (Ebû îshâk da); "Kın ve içindeki (kılıç)dır, diye cevâb verdi."

 

 

İzah:

Buhari, sulh, umre, cezâü's-sayd, megâzî; Müslim, cihâd; Ahmed b. Hanbel, IV, 289, 291, 302.

 

Hudeybiye, Mekke'nin kuzey-batısında ve Mekke'ye 15 km. uzaklıkta bir köydür. İsmini orada bulunan bir kuyudan veya eğri bir ağaçtan almıştır. Haram hududları içerisindedir. Bu köyün bir kısmının haram hududları içerisinde, bir kısmında haram hu­dudları dışında kaldığım söyleyenler de vardır. Bilindiği gibi Hudeybiye anlaşması hicretin 6. yılında ve Zilkâ'de ayında yapılmıştı.[Ebû Dâvûd, Kitabu'l-Cihâd]

 

Cülbân, içerisine kını ile birlikte kılıç, kamçı ve benzeri şeyler konu­lan, deriden yapılmış bir mahfazadır.

 

Hattâbî'nin beyânına göre, müşriklerin, müslümanların Mekke'ye kı­lıçları kınlarında olarak girmelerini şart koşmaları şu iki sebepten kaynak­lanmaktadır:

 

"1. Müslümanlar Mekke'li müşriklere güvenemiyor ahidlerini boza­caklarından korkuyorlardı. Bu bakımdan kılıçları kınlarında olarak Mekke'ye girmekle, ihanetle karşılaştıkları anda silaha sarılmak imkânına sa­hip olmak istiyorlardı.

 

2. Kılıçların kınlarında oluşu barış alâmeti sayılırdı." Hattâbî'nin bu sözleri, müşriklerle, müslümanlar arasındaki sulh şart­larım Hz. Nebiin ileri sürdüğü kabul edildiği takdirde, güzel bir tesbittir.

 

Ancak söz konusu şartlan, müşriklerin ileri sürdüğü düşünülürse, o zaman bu şartların sebebi şu şekilde açıklanabilir:

 

1. Müşrikler, müslümanların Mekke'ye kılıçları kınlarında olarak gir­melerini istemekle, galib bir edâ ile girmelerini önlemek ve müslümanları Mekke'ye girerken görenlerin, müslümanların oraya galib olarak girme­diklerini anlamalarını sağlamaktır.

 

2. Hz. Nebi'in ve Ashabının kılıçları kınında olarak Mekke'ye girmelerini sağlamakla bir anda kılıçlarıyla müşriklerin üzerine saldırma­larını önlemek.