SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

VİTR BAHSİ

<< 1465 >>

DEVAM: 20. Kur'an Okumada Tertil Müstehabtır

 

حَدَّثَنَا مُسْلِمُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ حَدَّثَنَا جَرِيرٌ عَنْ قَتَادَةَ قَالَ سَأَلْتُ أَنَسًا عَنْ قِرَاءَةِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ كَانَ يَمُدُّ مَدًّا

 

Katâde'den (r.a.); demiştir ki: Enes (r.a.)'e ResuluIIah (s.a.v.)'in okuyuşunu sordum: (Çekilmesi gereken harfleri) iyice çekerdi dedi.

 

 

İzah:

Buhari, efdaılu'l-kur'an, Tırmızî, mevakit, menakıb, Nesaî, iftitah; İbn Mâce ikâme; Darımı, siyer

 

Bu rivayette Enes b. Mâlik (r.a.) Hz. Peygamberdin Kur'an-ı Kerim okuyuşunu tarif etmektedir. Ancak bu tarifte Resulullah (s.a.v.)'in sadece çekilmesi gerekli olan harfleri çektiği ifâde edilmiş onun teğannisinden sesini dalgalandırmasından, tane tane okuyuşundan bahsedil­memiştir.

 

"Med" lugatta uzatmak, çekmek mânasındadır. Istılahta, Kur'an-ı Kerim okurken çekilecek yerleri çekmektir. Med aslî ve fer'î olmak üzere ikiye ayrılır:

 

Aslî Med: Tabiî med olarak bilinen med'dir.Kendisinden sonra med harfi denilen (vav-ya-elif) harflerinden biri olan bir harfi çekmek demektir.(Nühîhâ) sözünde, her üç harfin meddine örnek vardır.

 

Fer'î Med: Vav-ya-elif harflerinden sonra hemze veya sükûnun bulun­masıdır.

 

Med harflerinden biri ile hemzenin bir arada bulunmasından meydana gelen med'leri medd-i muttasıl ve medd-i munfasıl olmak üzere ikiye ayrılır:

 

Medd-i Muttasıl: Med harflerinden biri ile hemzenin aynı kelimede bu­lunmasıdır.gibi.

 

Medd-i Munfasıl: Med harfi ile hemzenin ayrı ayrı kelimelerde yanya-na bulunmasıdır: gibi.

 

Med harfi ile sükunun yanyana gelmesinden meydana gelen fer'î med de Medd-i Lâzım ve Medd-i arız olmak üzere iki kısımdır:  

 

Medd-i lâzım: Med harfi ile aslında sakin olan bir harfin bir kelimede bulunmasıdır gibi.

 

Medd-i arız: Med harfi ile sonradan sakin olan bir harfin yanyana bu­lunmasıdır gibi.

 

Bir de Medd-i liyn vardır ki, liyn harflerinden biri ile sakin harfin yan yana bulunmasıdır. Lîn harfleri kendisinden önceki harf üstün olan sakin vav ve ya harfleridir. gibi. Bu medlerden kimisi caiz kimisi de vaciptir. Konu tecvîd kitaplarında mufassalan mevcuttur.

 

Kur'an okurken bazı harflerin çekilmesindeki hikmet âyet-i kerimele­rin manalarının anlaşılıp düşünülmesine imkân vermektir.

 

Buhârî'deki bir rivayette Katâde şöyle der: "Enes (r.a.)'e Resûlullah (s.a.v.)'in nasıl okuduğu soruldu? "Çekerek" deyip bismillâhi, errahmâni ve errahimi uzatarak Bismiilâhirrahmânirrahim okudu."

 

el-Askalânî bu tarifi izah ederken Hz. Enes Hâ harfinden evvel­ki (lamı),  da  nun harfinden önceki (mîm)'i ve (ha) harfini çektiğini söyler

 

Buhârî'nin bu rivayeti Hz. Peygamberin okuyuşunu nazari olarak tat­bikle kalmayıp aynı zamanda fiilen göstermektedir.

 

Hadisin, üzerinde durduğumuz konu ile irtibatı; tertil'in, çekilmesi ge­reken yerlerde çekmeyi de içine alması yönündendir.